Tuesday, March 29, 2011

Laa...ni apa kenama lak "kebijaksanaan"nya ni...

Arakian

Beberapa hari yang lepas, aku duduk baca sebuah majalah yang dah agak lama gak la ada kat rumah aku...just aku sendiri tak pernah perasan majalah ni ada kat rumah aku...almaklumla ek...memang pe'el aku jarang nak amik majalah baca...kalo orang letak buku ke, sok kabor ke, rajin jek aku nak mencapainya....lepas tu aku terpandang satu article yang tajuk dia "Jabatan Agama Islam mempertimbangkan haramkan penggunaan cuka wain"...dan aku anggap kalo betul apa yang orang ni claim Jabatan Agama Islam kita nak haramkan benda ni, aku nak cakap aku tak setuju langsung dengan tindakan diorang...kenapa?aku akan sentuh kat bawah nanti..just aku nak cakap tu memang satu tindakan yang bongok dan takde kepala hotak...meh kita tengok apsal cuka WAIN tu tak boleh diharamkan...
  • kalo diikutkan dari mentaliti penulis ni, dia memang jenis manusia yang menggelabah dengan perkataan wain, spirit, tonic atau apa-apa jek yang berkaitan dengan alkohol...meh sini aku bagitau ek bro...sepanjang 8 tahun aku belajor kat sekolah agama dulu, aku tak pernah lupa ustaz aku cakap..."arak itu haram...tapi ianya tak menjadik haram apabila ianya telah bertukor rupa(menjadik cuka)....dari masa tu aku dah tau dah kebanyakan cuka tu memang dibuat dari arak dan ianya tak dihukumkan haram...
  • kenapa cuka tak haram? mari kita balik pada basic agama ek...kenapa arak diharamkan dalam Islam? sebab jika kita minum arak, ianya akan memudaratkan akal katanya...maksud dia apa? bila kita minum, kita akan jadik mabuk...dan bila kita mabuk, boleh ke nak beribadat nanti??alang nak berdiri tegak pun tak boleh..ni kan pulak nak berdiri sembahyang atau duduk baca quran...kan? abis tu kenapa lak cuka tak datang haram? sebab pernah ke korang dengor orang jadik mabuk minum cuka?

  • dan akan ada lak manusia yang agak bijak beragama keluorkan ayat kata fatwa dan mengatakan dalam quran dah kata minum arak atau yang bersangkutan dengannya tu haram...wahai sedara yang bijak laksana, kalo korang bukak quran tu, dan carik dalil pasal pengharaman arak ni, dia letakkan namanya sebagai "Al-khamru" dan perkara yang seangkatan dengannya...tu kalo dimelayukan, maksudnya barang yang memabukkan/mengkhayalkan/melalaikan dan yang seangkatan dengannya..

  • so dari ayat kat atas tu, kalo la kita ni jenis manusia yang betul-betul berfikir, kenapa diorang nak sibuk haramkan cuka yang dah tentu tak memabukkan...memangla dia dibuat dari alkohol tapi lepas dah diproses, kalo orang togok satu botol pun takdenya diorang mabuk minum benda tu...kalo perhatikan ayat tu, kenapa tak diharamkan jek penggunaan televisyen, internet, radio dan benda-benda yang memabukkan/mengkhayalkan/melalaikan yang lain?? ke diorang ni TAKUT kehilangan KESERONOKAN?

  • jadik, ni nasihat aku kepada sape-sape yang berkenaan tu ek...takyah la nak sibuk dengan benda yang remeh-remeh ni...padahal banyak jek lagi benda yang lagi terang dan besor nampaknya tu korang buat buta jek...ramai orang yang duduk mengawan macam binatang, tak pulak dia sibuk-sibuk kan...makin ramai lak yang mendaftar kat dalam Sekolah Harapan tak lak diorang risokan...benda cenggitu yang disibuk-sibukkan...kalo terasa syak, tinggalkan..takyah nak war-warkan satu dunia mengharamkan benda tu...ingat ek..orang selalu bising hukum menghalalkan benda yang haram....tapi apa hukum mengharamkan benda yang halal??benda tu saling berkait...tak lari kemana..reti??
jadik korang, bak kata Dato' Dr. Fadzilah kamtumi, renung-renungkan dan selamat beramal...hehe...

notahangit: arak tu haram...jadik cuka tu pun haram sebab dibuat dari arak...BONGOK!!! baik ko kata dapat duit gaji tu haram sebab dah bercampur dengan benda dari hasil arak dan judi tak termasuk benda haram yang lain tu....tergedik-gedik gak mengejor nakkan duit gaji tu...pukimak la..

    Sunday, March 27, 2011

    Aku dah faham dah sekarang....

    Arakian

    aku dah faham dah apa yang ayah maksudkan dulu...sorry and thank you...

    notahangit: pandai-pandaila korang teka...

    Tuesday, March 15, 2011

    Dah nama pun tak reti bahasa...

    Arakian

    ni satu benda la ek aku nak bagitau ko ngok...ko macam dah taktau hujung pangkal balik hulu mudik hilir menda aku aku cakap kat ko...bukan nak kata la sekali dua...dah naik jenuh dah kolo aku nak kabor...betul ngok...dah berbuih-buih mulut aku kata...sepatah haram tak masuk telinga...kang kalo dimarah, dek jek...kang kalo dimaki, selenga jek rupa..nak aje aku seligi ko kang...pakkal la mikir aku ni kuat lagi iman...kolo diikutkan darah bugis ni nak aje aku sesah ko dengan batang buluh...tau lak ko sakit bercampur miang batang buluh tu...

    pergghhh...terus menceceh jek aku...memang kolo kira takdenya nak disimpan-simpan orang cenggini...kolo tak dibubuh, menjadik....alang dah bubuh pun buat muka sesuci embun pagi jek...kontol betul...bai...toksah la ko nak mikir angecakap ko ni wong tuo ke, wong muda ke...kolo yang dikata tu betul, tak salahnya amik...ngikut sangat lagak kebabal kutu kepala ko tu bai, kolo kena luku dengan tukul pun memang takde rasa...sejibik kena pun takdenya ko terasa...apa nak dibuat ko ni...kang kolo dibior, gonjeng rupa ko...pakkal la aku ni Along Tapa kira ko..kolo aku ni Mona Fandey dah kena kerat lapan belas dah ko ni....

    cenggini la bai...mungkin la kolo nak ngikut ko kata aku ni kekampungan...orang ni jam ramai yang hidup jaga tepi kain sendirik...aku jek yang kak nam duk bertebeng tepi tembok ngambik tau waima hidup waima mati kering ko masa tu...aku tak amik dulik benda tu bai...sebab aku mikirkan kang kolo menda jadik kat ko, ntah kolo ko termati tersepit ke, apa ke...ape jek hantu ko carik kolo tak kak nam ni gak...tak pun kolo dah berkoyan nowh orang ngumpat pasal ko, muka aku gak yang orang duk tala nanya soheh ke tak...dari aku membior jek benda tu jadik, baik aku cegah awal-awal...kang kolo tak masal aku naik hantu, memang aku hikat kaki ko aku hayak tiga pat batu...ndak??aku pun takndak...

    kena lak lagak ko...nak ngata orang memang nombol satu...kolo nak ngata orang tu pe'el macam hanjing, memang ko la yang paling cepat nganjingnya...tapi bila tang kena batang hidung sendirik, ko la yang paling selenga muka...kena lak kolo benda tu memang betul-betul sejibik kat ko...siap nama kena sebut lagik..pergghhh...tu nak kata apa dowh? mula la pe'el menatang tu keluor kang.. duk anu orang tu, anu orang ni...nak menang kan...agak kedarah payah nowh ko nak ngaku gak ek kolo ko tak betul...kan ke abis jek masalah kolo ko cakap jek terus ko salah...dari duk nak taji orang situ sini sebab nak lepas batang tengkuk ko jek...memang takde bahasa ko ni...

    jadik bai...kolo la ada orang yang duk tetiba bagi nasihat kat ko tu bai..kenala ko rasa macam ko takde kena hujung pangkal dengan menda tu, amik jek...tak salah kolo ngambik nasihat orang...sebab besok, kolo jadik baik pun ngko...bukannya aku...yang naik gak saham kat endut-endut, ko...lainla kolo ko jadik baik saham aku naik...ada gak mungkin ko tak hingin benda tu jadik betul tak??ni pun ntah ko dek jek ke tak pun ko amik pot menda aku membebel pepanjang ni ntah...

    notahangit: sebab ko tak reti bahasa, aku cakap jek loghat muor...rerasa kalo korang yang baca tu rajin nak translate, korang translate la kan...

    Sunday, March 13, 2011

    nak tinggal...tak boleh...nak teruskan...sayang...

    Arakian

    aku taktau la nak cakap cemana dengan ko ni...lagipun kalo aku cakap berkoyan-koyan pun ko memang haram tak paham sepatah benda pun apa yang aku bebelkan...kalo aku bercerita beria-ia pun, ko satu ekspresi pun ko tak bubuh....paling ada pun ko memberikan satu perasaan mintak aku utamakan ko dulu...

    aku tau ko memang sangat penting dalam hidup aku sekarang...kalo tak aku turutkan ko, memang mati la aku...jangankan kata aku jek yang merana...dengan mak bapak aku pun boleh marah kalo aku buat dek jek dengan ko ni...serius aku kengkadang terasa terpaksa...selalunya jiwa aku memberontak nak turut kemahuan ko...tapi apakan daya...aku tak kuasa sebab aku terpikirkan harapan mak bapak aku...nak aje aku katakan ko ni celaka..tapi kang lagi teruk keadaan aku kalo aku celakakan ko ni...

    aku still ingat lagi masa aku kat UTP dulu...aku tak faham apa keinginan ko...aku memang ikut sambil lewa aku jek dengan ko...abis-abis, dengan ko pun ntah apa-apa, aku sampai terkeluor dari sana....semenjak tu aku faham yang aku takleh main-main dengan ko...aku kena serius...aku kena bagi sepenuh perhatian pada ko..

    tapi ko tau tak..kengkadang ko ni macam tak reti bahasa...disebabkan ko la aku takde masa....sampai nak online update blog yang tak sampai berapa minit ni pun aku tak sempat....disebabkan ko, kengkadang tu mental aku terganggu...aku taktau apa yang boleh jadik kat aku sebab ko ni...punyala lahanat betul ko ni...marah sungguh aku....tapi terpaksa gak aku turutkan kehendak ko..aku terpaksa rela jugak dengan ko...sebab kalo tanpa ko, cemana aku nak teruskan perjuangan aku yang tinggal berapa masa jek kat sini...jadik, bagila aku sikit sinar harapan...bagila aku sikit kegagahan untuk aku berdepan dengan ko...wahai assignment...koyak dah mental aku nak setelkan ko ni...

    notahangit: sebab tu aku takde masa nak update...assignment melambak...taik betul...nak pulak time-time ni dapat assignment berjangkit-jangkit...sorang dah bagi yang lain pun nak bagi jugak...adooooyai...

    Thursday, March 10, 2011

    Dinding getah, spender basah, tunggul kayu

    Arakian

    hari ni aku nak menegur sesapa yang aku rasa patut aku tegur la...bukan apa...kesian gak kengkadang aku tengok ko..tapi janganla sampai teruk sangat...dengor la ni ek bai....korang tu member aku...aku ni lak jenis manusia yang kalo tak bercakap satu hari, boleh tumbang..ko tau kan...tu yang jadik sampai tetiba aku terbongkang tido..bila aku dah terbongkang tu tau pulak korang nak cakap aku asyik nak membuta jek...tapi tengokla dulu kenapa...

    macam aku cakap tadi...aku ni memang jenis manusia yang rajin bercakap..even kalo aku kat rumah pun, kalo bapak aku takde, mak aku pun aku layan borak...kalo mak aku takde, dengan adik aku yang kecik tu pun aku borak walaupun dia bercerita pasal patung barbie, member sekolah yang tak gosok gigi, dan benda-benda budak pompuan yang aku tak faham...pedulik apa aku...aku layan jek...tapi dah makin banyak lak sekarang ni jadik benda bukan-bukan...hambik ko...aku terasa gak macam aku bercakap dengan tiga benda kat tajuk tu....nak tau apasal??tengok cerita bawah ni...

    ni berdasarkan kisah benor ek...ko yang aku maksudkan..ye...ko budak cute...selalunya ko memang syok buat borak...almaklumla..semenjak otak dah koyak kena psiko dengan aku ni...makin banyak benda aku nak cerita kat ko....tapi selalu jek kena kaco dengan benda-benda unexpected....ada masa aku tengah bercakap dengan ko...punyala syok aku membebel...tetiba aku terperasan ko bagi respon yang tak masuk langsung dengan apa aku cerita...apa hal ni??bila aku panggil-panggil, sekali aku tengok ko tengah elok cakap dengan telefon...apa lobang...jangan ko terasa ek bro...sekali dua kali boleh la aku perli-perli...kang kalo dah lama-lama, aku lak tetiba jadik sentap....satu jek pesan aku bro...aku pernah berendut...sampai satu masa, endut yang kita jaga sangat tu belum tentu jaga kita...sama gak dengan member...so reti la bahagi-bahagi...ni nasihat orang tua ek..bukan nasihat member....ingat tu...jangan la jadik cam dinding getah...kita bagi, ye dia pantul balik..tapi pergi nya meraban dari tempat yang kita bajet tu....

    ni satu lagi...lagi kronik...ada masa kita memang la perlukan orang tolong...tapi janganla kita guna kesusahan kita tu jadik alasan kita nak taram orang habis-habisan...berkira-kira la jugak...kalo setakat mintak tolong sebab keperluan, tak jadik hal bai....ni sampai habis elaun aku kat ko jek...tu nak kira cemana tu??tegur direct pun tak faham...tegur perli lak ko nak tacing tahap langit ketujuh....kang kalo aku tampor kang, mula la buat muncung panjang sedepa....hiiissshhh...pakkal la aku pikir yang aku ni ada sabor lagi...kalo aku dah ngikut darah bugis ni, nak aje getol kepala otak ko tu sampai apa yang aku cakap tu masuk kepala otak ko..sebijik pe'el macam spender basah la..lagi aku cakap, lagi masuk air ko...sebelum ko nak tacing lebih-lebih tu, apa kata ko tengok kiri kanan depan belakang tu dulu....pastu ko bayangkan sendiri keadaan kiri kanan depan belakang tu dengan pe'el ko tu...aku rasa kalo aku buat macam ko, ko pun tau nak sagat aku kan??

    yang ni takyah cakapla...aku tulis kat sini ke, aku tegur direct ke, aku marah ke...sama jek...dah nama pun tunggul kayu...memang ubat dia aku takik jek la...reti??


    notahangit: reti??mana tak aku panas jek...ni dah panas ni sape nak pujuk ni??takkan nak harap noa jek pujuk aku selalu..sian dia...

    Monday, March 07, 2011

    Aku nak hentam korang...korang nak kata apa??hehe...

    Arakian

    memang aku sengaja nak carik pasal hari ni...bukan apa...benda ni aku dah lama aku terpikir dan aku aku nak tengok gak kan tahap obsesi followers yang ada kat dunia blog ni....so kalo korang rasa tak setuju, korang hentam HHD ni....boleh??seronok sekali-kali buat perangai anjing menyalak bukit ni...owh...dan satu lagi, aku taknak rosakkan stail Kerat Senget sebab situ kawasan untuk review secara adil...so hentaman aku ni kira tak adil...so sebab tula aku letak kat HHD ni...boleh kan??ok cukup mukadimah...

    satu benda yang aku rasa tak faham...kenapa ek aku tengok ramai yang terlampau taksub sangat dengan Ben Ashaari...bukan Ben Ashaari jek...banyak lagi blogger yang agak berpengaruh macam Obefiend, Oh!Media, sape lagi ek..ok la...aku masukkan nama brader ni...brader Irwan yang agak power kat sudut gelap blog...aku sangat tak faham...nak-nak bila aku suarakan pendapat aku pasal blog diorang...time tu melambak-lambak orang hentam aku...sebab apa ek korang backup sangat diorang tu??padahal diorang tu sama jek macam korang...tak percaya??meh aku bagi contoh...

    cuba korang bayangkan...kalo la satu hari aku buat entri "Tribute Khas untuk Ben Ashaari" lepas tu aku cakap stail penulisan Bro Ben memang sangat membosankan...sure lepas tu akan ramai-ramai hentam aku cakap dia tu bagus, follower ribu riban, frekuensi update yang mengalahkan manusia normal...betul tak??lepas tu kalo aku cakap sebab dia buat entri ala bosan la dia dapat update selalu...lepas tu beribu riban lagi orang hentam aku pasal sekurang-kurangnya dia berusaha nak promote blog dia lepas tu blog blogger yang baru nak naik semua...lepas tu aku cakap tu ialah politik dunia blogging lepas tu datang lagi beribu riban orang hentam aku backup dia...kenapa ek??adakah sebab aku jentik telur bro Ben korang akan terasa terjentik juga??

    tu baru cerita bro Ben...cemana pulak kalo aku hentam Obefiend??macam biasala...satu entri "Tribute Khas untuk Obefiend"...lepas tu aku cakap Obefiend ni bagi info yang macam bagus tapi agak twisted macam Gorengbaek....sure lepas tu akan ada beribu orang yang hentam aku cakap sekurang-kurangnya dia tu bijak dalam sarkastik, pandai itu ini...dan kalo aku cakap fakta fail tetap fakta fail, still ada ribu-ribu gak yang hentam aku??siap melambak-lambak lagi orang cuba menjentik telur aku dengan kata-kata makian ala-ala stail Obe lagi...haha...susah nak difahami kan??

    kita ambik dua contoh jek dah cukup la kan...kang nak letak banyak-banyak kang korang kata aku memang betul-betul rasa sakit hati dengan diorang lak...masalahnya cenggini ek sekarang...pada aku, Bro Ben tak bersalah..dia update banyak kali ke, dia bosan ke, tu masalah dia...blog dia..Obe nak macam bagus, tu blog dia, stail dia...dia punya sukala..kenapa kita sibuk nak jadik tali barut nak sokong-sokong kononnya...tak boleh ke kita letak dalam kepala hotak...diorang tetap manusia...ada gak kekurangan walaupun berjaya...even bekas Perdana Menteri kita Tun Dr. Mahathir pun banyak gak buat silap dulu...kalo dia tak buat silap, takdenya pembangkang ni boleh jadik terer...kalo sorang blogger tu terlampau lama atas takhta pun, tak semestinya dia tu bagus...betul tak??

    jadik, bagi korang blogger-blogger sekalian, takyahla nak over fanatik sangat dengan idola korang tu...apa yang patut korang fikirkan, apa yang korang nak isikan dalam blog korang tu...takdela satu hari nanti bila korang baca balik semua entri korang, korang rasa macam blog sampah yang tak de motif...sebab diorang-diorang ni tak pernah bertindak fanatik macam korang ni la blogger-blogger ni berjaya tau tak??jadik, ikut korangla nak hentam aku ke hape...tapi apa yang aku tulis pasal dua blogger yang berpengaruh tu memang ikhlas dari hati aku...kalo korang nak setuju ke nak tak setuju ke, tu hak korang...setiap orang ada stail penulisan sendiri kan??

    notahangit: kalo takde sape nak tegur blogger berpengaruh macam diorang ni, sampai bila-bila la diorang tak improve nanti...kata korang sayang diorang...kalo jaga macam barang fragile, korang la yang merosakkan diorang sebenornya...reti??

    Sunday, March 06, 2011

    babila ini orang...sape babi??ko ke dia??

    Arakian

    takdela nak marah sangat...tapi aku terpikir...selalunya benda yang kita cakap kat orang atau kita bajet orang tu buat, sebenornya benda tu refleks kat diri kita balik....korang rasa korang boleh percaya tak??ok...kali ni aku bagi contoh cerita la..aku suka tengok bebudak memain...sebab bebudak ni diorang punya perasaan sangat pure...ada sedikit kompleks dari orang dewasa tapi diorang memang tak pandai nak sembunyikan perasaan diorang dari pandangan orang kan...ok...berbalik pada bebudak ni...adala tiga orang budak tengah main daun terup...bukan main terup pakau macam orang tua main tu...tapi main terup yang tepuk-tepuk tu...

    budak yang A ni...paling tua antara semua...cadangkan yang diorang tat talilat pastu obe jus nak tentukan sape jalan dulu...ni biasala kan...jadik diorang pun buatla dengan penuh jujurnya...yep...seperti yang disangka..si A ni dapat jalan dulu....diikuti dengan budak B yang kedua tua dan C yang paling muda...ni biasala kan...lagi tua lagi banyak trick dia..so dia dapat kalahkan budak kecik..diorang pun start la main...first round, A ni tepuk dulu...separuh daun terup tu terbalik...dia puas hati...yang B lak, 3/4 dari baki tu dia dapat...jadik giliran si kecik ni lak..tepuk, dua jek terbalik...lepas tu si A nila yang habiskan semua...orait..habis first round...

    masuk 2nd round, diorang tat talilat lagi, pastu obe jus..A ni menang lagi...dia pun start dulu...ntah tersilap teknik, 2 jek yang terbalik...tak kisahla...dia dah tau kemampuan budak yang lain...yang B cam tadi la...lebih kurang 1/4 dari semua..pastu yang kecik ni ntah dari mana datang semangat, dia tepuk terbalik semua..punyala suka C ni...tapi yang A ni tak puas hati...dia tuduh si C ni main mengelat...siap kutuk-kutuk lagi kata si C ni jahat, tak guna semua...demikianla cerita hari pertama...

    esoknya, diorang nak main lagi...si A ni sebab dah terkalah hari tu, dia dah buat kempen lak...anti si C ni sebab main ngelat...dia kata si C ni kuat menipu, jahat semua bagai...dan budak-budak lain yang taktau ni pun percayala yang rupanya si C ni jahat...takla pure macam selalu...dan si C ni pulak sebab dia ni berjiwa suci, dia tak lawan balik pun...dia just boleh balik rumah dan menangis mengadu kat abang akak dia...tapi macam la abang akak dia nak pedulik hal budak...betul tak??

    jadik kalo korang tengok situasi tu, sape yang jahat??C ke A??tapi kenapa orang percaya cakap si A ni walaupun dia cenggitu???so cam tula perangai kita ni...kita sibuk blame orang tu jahat, orang ni jahat..orang tu kasanova orang ni kasanova...kita keji orang tu perangai bangsat, orang ni perangai bangsat...padahal orang tu tak cenggitu pun...kengkadang nasib dia jek..tapi kita sakit hati dan hentam orang cenggitu...baik ke jahat kita ni??dari kita sibuk nak kempen ke sana ke mari cakap orang tu tak guna semua, baik kita cermin diri kita balik kalo terasa sakit hati dengan orang...lepas tu try improve diri kita...dari sibuk nak berlagak sial macam bagus nak umpat orang sana sini....lepas tu kalo satu hari nanti cerita sebenor terbukak, tak muka ko gak yang ketontang sebab terbukti jelas yang perangai sial selama ni bukan orang tu tapi korang??tak malu ke??

    jadik secara kesimpulannya, aku boleh cakap...kalo kita babikan orang, sebenornya kita yang babi..dari kita ngata orang tak tentu pasal baik kita tengok diri kita dulu tau tak sial??tu jek..

    notahangit: dapat pun mood nak buat entri stail HHD walaupun tak ganas...balik pada tajuk, sebab tu aku buat tak heran jek kalo korang kutuk aku pun...kan??

    Friday, March 04, 2011

    Aktiviti waktu aku bosan...

    Arakian


    kalo ikut rekod, aku tak pernah letak apa-apa media kat sini kan??tapi arini aku nak letak beberapa benda yang aku rasa dapat menghilangkan kebosanan aku yang tengah tahap gaban ni...serius dowh...pressure memikirkan entri untuk GB tak hilang lagi...tu tak campur lagi benda lain..jadik, aku dah dua hari duk melayan video-video kat bawah ni...tapi, abaikan la ek subtitle dia yang tak berapa betul tu..kalo nak baca boleh gak...


    kredit to team MBB...


    selain tu, benda ni pun sama gak kengkadang menghiburkan hati aku..tapi ni kira video dah lama gak la..tapi korang layan jek la ek...

    video
    tu jek la entri untuk HHD hari ni...aku kalo ikutkan kepala tensen gak walaupun hati tengah berbunga-bunga tadi...haha..sebab apa??mampos la aku nak bagitau korang...

    notahangit : entri ala HHD mana??nantila...mood rage takleh nak datang la...

    Thursday, March 03, 2011

    Ketakpuasan hati dalam blogging

    Arakian

    entri ni memang lama dah berkubang kat dalam hati aku ni..tapi aku taktau cemana aku nak lepaskan..jadik, bior la aku lepaskan arini boleh tak??bukan pasal apa..aku ada sikit terkilan la dengan stail aku berblog...haaa...korang ingat senang ke aku nak tak puas hati dengan diri aku sendiri...jadik meh sini aku bagi korang dengor aku hentam diri aku sendiri kat entri kali ni....

    macam yang korang tau aku handle 3 blog secara serentak..semua orang tau sangat susah nak jadik adil kat tiga-tiga blog aku...umpama ada 3 orang anak...anak pertama, gorengbaek...blog yang paling aku sayang dan paling lama dengan aku..aku turun dan naik dengan blog ni...dan aku gunakan blog ni sebagai link utama aku kalo aku ada shout kat mana-mana chatbox...dan blog ni gak la yang aku gunakan kalo aku komen kat wordpress blog..GB ni kira tempat aku curahkan apa yang aku perhati dan faham tentang life...even kalo nak kira, memang blog yang paling pandai menyakitkan kepala aku nak update...

    blog yang boleh dikategorikan sebagai anak bongsu atau yang ketiga, Kerat Senget..antara blog yang paling tak menyakitkan kepala aku nak update...aku just perlu printscreen header korang, buat backlink, ulas pasal blog orang tu...simple blog tapi perlukan banyak effort...aku kena gali satu-satu blog yang aku review tu dari yang paling awal sampai yang latest...perhatikan perubahan, stail penulisan, macam-macamla...sangat susah sebenornya kalo nak buat...sebab kita nak menghentam blog orang memang senang...tapi kita kena gali habis untuk carik kelebihan blog tu jugak..kalo ada con, mesti ada pro nya...dan blog ni gak aku selalu letak kat comment box korang jika blog korang dah kena review dengan aku...jadik, dah ada stail promote kat situ kan??

    tapi aku rasa macam aku anak tirikan blog ni...Hangit Habis dah...kalo nak diikutkan, blog ni pasal aku totally..apa yang aku rasa emotionally...pure apa yang aku rasa...without aku evaluate macam kat GB...dan seriously aku tak pernah promote HHD ni selain dari aku mention beberapa kali kat GB...masa awal aku buat blog ni, ramai yang tak sanggup nak baca..sebab apa??sebab dia hangit habis...aku tulis kat sini memang takde border...aku rasa aku nak maki, aku maki...aku rasa macam nak emo, aku emo...dan sebab tu aku letak nama blog ni Hangit Habis dah...perasaan yang ekstrem dalam setiap perkara...sebab tu dia hangit ek...

    jadik apa yang aku tak puas hati??cenggini la sial...aku nak sound diri aku sendiri...apala salahnya sekali-sekala aku promote HHD ni kat tempat lain...aku tau HHD ni ada follower tersendiri...terdiri dari korang yang berhati waja dan tak pedulik sangat pasal censorship...tempat yang betul-betul aku luahkan perasaan aku kat sinila...tempat aku nak lempang muka orang yang aku tak puas hati secara maya kat sini gak la...betul tak??apa la aku ni...

    tapi  bila aku pikirkan balik, bagus jugak HHD ni ada kat sudut gelap ni...sekurang-kurangnya, bila aku sebut HHD jek, orang dah boleh tau dah...apa jenis entri yang akan keluor kat sini...memang jenis debik kat batang hidung takde kesian punya kan??so, kalo aku bagi can kat korang bagi rekomendasi apa aku nak buat kat HHD ni, apa yang korang nak cadangkan??meh cakap kat aku meh...

    notahangit: kalo aku tak ganas kat HHD ni, kat mana lagi aku nak tunjuk keganasan aku??kan??apa kata korang??

    Tuesday, March 01, 2011

    Mujur..

    Arakian

    Aku mulakan cerita masa aku baru balik dari kelas dengan Iwan Dextrous...maca biasa la resmi orang bujang....balik melepak-lepak...owh...aku lupa..dalam mimpi tu ada sorang lagi member sebaya aku tapi tak sama course..kitorang memang rajin lepak sama-sama skang..sebab kebanyakan group project kitorang segroup...jadik, diorang ajakla aku makan kat kawasan yang biasa dengan aku...tapi tertutup pulak kedai tu...jadik, dia bawak la aku makan kat satu kedai ni...dekat-dekat dengan kedai tu jugak...tengah-tengah perjalanan tu, kitorang terserempak dengan salah sorang makcik aku bersama dengan anak-anak kecik dia...gayanya macam nak makan kat kedai tu...separuh jalan diorang pergi, tetiba diorang patah balik...eh??kenapa??aku terdengor ayat pakcik aku tu.."ni ke??tempat lain jek la.."..aku dah rasa lain macam...tapi member-member aku ni macam nekad nak lepak kat situ...aku follow jek...jarang aku rejek kalo member-member aku ajak lepak kat tempat-tempat baru ni...

    so kitorang pergila kat kedai tu...cantik..dengan hiasan ala tropika...yang kije kat situ pun gadis-gadis cute...macam seronok ni...kitorang pun duduk...menunggu la jugak...kenapa takde orang ambik order..sikit punya lama kitorang tunggu kat situ..dah lepas puas tiga empat puluh kali kitorang panggil, akhirnya datang gak sorang awek ni...keadaan dia jauh berbeza betul dari gadis-gadis genit yang ada kat dalam mimpi tu...muka dia biasa jek...badan dia kurus kering...siap dengan cermin mata tebal dia...dengan suara yang perlahan dia cakap..."saya nak mintak maafla...kedai kitorang ni nak tutup...so korang blah la...kitorang memang tak ambik order..dahla kitorang tak makan lagi.."..tu ayat exactly yang kitorang dapat...dan perkataan blah tu cukup kuat macam orang tengah hangin gila...masa tu baran aku dah naik dah...terus aku bangun, tak toleh kiri kanan...aku blah, tanpa toleh belakang aku cakap "orang datang elok-elok, ko suruh blah, kitorang blah la"..terus aku blah...takde toleh-toleh dah...betul marah aku masa tu...

    tak lama lepas tu datangla Iwan Dextrous berlari terkedek-kedek kat belakang aku...lepas tu dia cakap.."betul ko blah ek...apsal ko tak stay jek situ dulu tadi??dapat gak bahasa sebijik dua.."..aku cakap "hati tengah panas ngok...kalo ikut hati aku tadi mau terbalik kedai tu aku kijekan..."..lepas tu iwan pun bercerita la pasal kalo dia buat bisnes, dia takkan buat cenggitu...dia tetap akan tunggu customer walaupun terlambat tutup kedai sikit...bla..bla...jadik kitorang pun bercadang pergi tempat lainla nak makan...so Iwan ni drive la sampai kat satu kawasan yang agak familliar kat aku..."eh??ni dekat dengan dengan area rumah arwah tok aku ni bai...ko stop kat situ jap..bagi aku bertegur sapa dengan orang-orang kat situ sebelum kita sambung journey pergi makan..."...kata aku kat Iwan...dan Iwan dengan penuh gayanya berhenti dan bagi can aku bertegur sapa dengan famili aku...

    lepas berjalan beberapa meter dari tempat Iwan parking tu, aku pun masuk la kat rumah tok aku...aku tengok keliling...sejak bila tok aku ni rajin cat balik rumah dia kaler kuning ni??sebijik kaler asal...sebelum ni biru...aku pun berjalan ke muka pintu...nampak bapak sedara aku...sorang mat gian yang dah bertaubat...duduk kat muka pintu dengan muka yang tak rela..."takpe pak anjang...aku faham urge dalam hati ko tu...aku tau ko kalo boleh nak pindah dari rumah ni secepat mungkin.."..kata aku dalam hati...lepas salam bapak sedara aku tu, aku terus bagi salam dan masuk kat dalam rumah...masuk dari pintu tengah..tempat selalu aku naik...selepas panjat tangga dan  jejakkan kaki kat muka pintu, aku tengok keadaan dalam rumah tu macam spooky...bilik atok aku yang dah dipecahkan tu ada balik..eh??kenapa ni??dari muka pintu tu aku ternampak mak aku tersenyum pahit kat kerusi malas...mak dengan usual attire dia...t-shirt pink striking, dengan seluar nyonya kaler biru gelap, siap dengan selendang pink lip lap lip lap dia....aku tengok mak macam teruk sangat keadaan dia masa tu...kenapa ni mak??masa aku nak melangkah masuk, aku terperasan ada tangan yang pucat berkedut-kedut menghulur kat aku...aku sambut tangan tu, cium. ye..walaupun aku rock, tapi aku tetap hormat orang tua...salam tetap cium tangan...

    dan bila aku jenguk ke atas, aku terpandang muka arwah tok aku...sebijik muka dia macam last aku tengok dia masa sakarat...berambut putih tak terurus, berjambang putih, penuh dengan kedutan-kedutan...aku nampak tok aku tersenyum kat aku...menampakkan 4 batang gigi dia yang masih ada...masa tu hati aku dah tertanya-tanya dah...apa sudah jadik ni??lepas tu aku toleh kat sebelah kanan aku...ada sorang nenek yang dah tua amat duduk kat situ...dengan cermin mata multilens(Cermin mata orang tua yang ada dua lens..satu untuk rabun dekat satu untuk rabun jauh) gaya lama dia...dengan baju kurung berbunga besor warna hitam putih..tengah duduk kat situ dengan muka yang kusam...aku hulur tangan dan salam nenek tu..aku tau sape nenek tu...dia ialah arwah tokngah aku...akak kepada arwah tok aku tadi...lepas tu aku tengok kat ruang tamu atok aku tu dipenuhi dengan orang-orang yang aku tau dah meninggal dulu...arwah pakcik aku yang mati masa dia darjah 6, tok long aku(akak kepada tok mak aku), arwah tok wa, arwah tok cik, ramai lagi...penuh hall tu...tapi masa tu diorang semua nampak masih hidup...tapi muka diorang semuanya sedih...pucat biru macam orang mati...takde senyuman pun...cuma mata yang merah dan memerhati aku dengan tajam...aku masih lagi tertanya-tanya dan terkejut dengan semua benda yang jadik kat keliling aku sekarang ni...

    lepas tu datang sorang budak pompuan aku kira...muka dia tak comel..hodoh...berkulit biru mayat...berkedut macam arwah-arwah yang hidup kembali tu...berlari-lari kat aku dan hulurkan tangan nak salam..."siapa  ni??"..aku bertanya dalam hati..takde perkataan pun yang terkeluor dari mulut aku..budak tu salam aku dan cakap..."hahahaha...ayah ko dah buta....dah buta...padan muka ko...memang aku letak dia kat ceruk hujung sana.."..aku masa tu tak boleh nak kata apa...sebab tu orang yang aku paling respek...dan memang susah nak terima berita ni...aku terus tak toleh kiri kanan, aku menghala kat situ...dari kejauhan aku terdengor suara mak aku.."long, tolong betulkan gebor ayah tu nanti ek...dah berkembor..."..sayu betul suara mak...aku terus pergi menghadap bapak aku...teruk betul keadaan dia...badan dia dah susut habis..kurus...muka cengkung..pucat macam mayat...rambut dia yang selalu rapi tu kusut masai...aku tengok bapak aku tengah tidor...kat atas tilam...tapi diletakkan dalam sangkar...mengalahkan orang sakit kusta...kenapa diorang sanggup buat bapak aku cenggini??aku terus pergi kat bapak aku...aku betulkan gebor dia...aku usap kepala bapak aku...terus bapak aku terbangun dari tido...aku ternampak dia bukak mata dia...lohong...takde mata coklat dia yang selalunya tajam memerhatikan aku setiap kali dia bagi nasihat...yang tinggal just kata-kata tenang dia jek..."panas tangan ko...ko demam ke??"

    banyak persoalan yang aku nak tanya kat bapak aku...tapi aku just terkeluor ayat ni jek..dengan berbisik aku cakap.. "ayah, ni along ni.."...bapak aku pun tersenyum...buat macam tak jadik apa-apa...aku nampak tangan dia pegang kuat tangan aku...melalui celah-celah sangkar yang aku taktau apa tujuan dia...dia cakap dengan aku.."Long, orang selalu cakap dekat mak ko...ko tak dapat habiskan pelajaran ko kat UTP, Nottingham dulu...semua tu kesilapan bodoh mak ko...dan berkali-kali aku cakap kat mak ko...tu bukan kegagalan..tu kejayaan ko..."...masa tu aku rasa darah aku mendidih...dan aku cakap dengan bapak aku.."mak memang tak pernah gagal....tu kejayaan mak..mak berjaya sebab mendidik along sampai dapat lepas masuk kat tempat tu...along lulus SPM yah...bukan lulus jek...cemerlang..."...bapak aku tak kata apa...sekali lagi dia pandang aku dengan mata lohong dia...aku perhati keras-keras muka tu...aku pejam, dan bukak balik mata aku...dan aku terpandang jaring-jaring umpama sangkor kat depan aku...tapi takde bapak aku...yang ada cuma tilam tingkat atas...mimpi yang sial...buat aku termenung 10minit nak absorb mimpi tu...apa yang jadik kat bapak aku sampai aku mimpi cenggitu sekali??serius aku riso...

    notahangit: walaupun aku mimpi, tapi mimpi tu buat aku jadik emo...serius gundah gulana aku dibuat mimpi tu...apa motif mimpi cenggitu tetiba jek keluor??adakah sebab aku tertido petang tadi??aku kena carik jawapan dia ni...