Saturday, May 07, 2011

Kenapa benda ni selalu ada dalam kenderaan awam ha??

Arakian

Hal ni bukan hal baru...kalo ikutkan dari zaman sekolah dulu aku jumpa gak bendalah ni kalo aku naik bas...aku taknakla cerita pasal teksi atau kenderaan awam yang lain....tapi aku nak cerita pasal kenderaan awam yang murah dan semua tempat ada...okeh...jom aku cerita mengikut situasi...

SITUASI 1

korang dah berjalan berjauh-jauh ni nak pergi menunggu bas...bayangkanla...sekali masuk kat dalam tu, basnya agak penuh gak orang...takdela sampai penumpang kena berdiri...just hampir semua seat dah dioccupied la...then tetiba korang terpandang 3 spot kosong....kat depan sekali, kat tengah dengan kat belakang....korang pergi yang kat depan sekali, korang nak duduk, member tu tahan cakap "sori bai...ada orang..."...okeh...tapi lepas dah jalan dan siap member tu dah turun bas dah....takde pun orang yang duduk kat situ....adakah dia membawak sorang member yang imbisibel??gila betul.....

SITUASI 2

sama macam situasi atas, dan jugak ada tempat kosong yang sama macam kat atas....tapi kali ni korang try nak pergi kat seat tengah...sebab member yang seat depan tu cam palat jek rupa....tapi dan-dan la masa tu korang nampak member tu letak beg dia kat sebelah....tak kira la beg shopping ke, beg balik kampung ke....dia letak beg tu kat sebelah dia dan tak reti nak alihkan beg tu bagi orang duduk...nak lagi best??dia siap buat-buat tido...memang rasa bajingan member sorang ni....nak gak masa tu kalo ikutkan ati baran, beg tu dah kena cepuk kat muka dia....dah le naik bas bayor seat untuk sorang....amik seat sampai dua....kalo yang oversize tu, boleh la diterima pakai kan...itu bukan sengaja....macam la dia sorang jek yang bayor naik bas tu...taik sungguh....

SITUASI 3

situasi yang sama gak...tapi kali ni korang ambik seat yang belakang....member ni elok sikit pe'elnya...dia bagi seat....walaupun dia bawak beg, dia siap alihkan beg dia...nice bai...walaupun muka dia tak senyum, tapi sekurang-kurangnya sifat bertimbangrasa cenggini la yang patut ada...tapi saat indah tu just bertahan pada separuh masa pertama perjalanan...masuk separuh masa kedua, member ni dah ketidoran....dan dan lak masa tu la dia nak manja-manja melentok-lentokkan kepala kat bahu aku...nak aje aku jerit "hoi bro!!!gua ni jantan bro!!!kalo lu tu awek, tangkap syok gak gua lu nak main lentok-lentok!!!"...tapi disebabkan aku memikirkan member ni dah bagi seat, aku tolak pelan-pelan kepala dia...pastu dia terlentok lagi, aku tolak lagi....bila aku tengok ada seat dah kosong kat tempat lain, terus aku tukor tempat....pulak dah masa tu dia tak tido-tido....rileks jek dia tegak kepala dia....apakah lobangnya ini??suey barangkali.....


SITUASI 4

dalam keadaan yang sama...tapi kali ni tak kisahla duduk memana...sebab member sebelah ni sangat bertimbang rasa...tapi tiba-tiba, korang terdengor bunyik macam tikus tersepit..mengecit-ngecit bunyik dia...dan secara terus terpandang ke sebelah...adala pasangan endut ni dalam bas...tengah bermesra-mesra...tak salah kot nak bermanja-manja....tapi, tolongla jangan buat kat dalam bas bongok!!!mengganggu pemandangan betul....dahla sebelah aku lak tu....time-time tu la nak main gesel-gesel hidung....kalo ko buat kat tempat lain aku tak kisah....ko nak comolot pun aku tak dulik....adoyai...mula la rasa macam nak kokang kepala dua-dua kang....

SITUASI 5

situasi yang sama....tiba-tiba, ada awek naik....fuiyooo....pastu awek tu turun....fuiyooooo....lepas tu mesti ternanti-nanti...bilakah lagi awek nak naik...lepas tu??sorang patti naik, dengan kepekatan bau minyak bijan dan terus duduk sebelah.....siap makan setengah seat lagi....dan dan la bangun pastu offer seat kat sape-sape yang berdiri kononnya berhati tulus...haha...

cukupla ek 5 situasi...sebab kalo nak cerita benda-benda yang selalu nowh jadik kat kenderaan awam ni memang takkan habis....melambak-lambak cerita boleh diceritakan...ek??

notahangit: kengkadang seronok naik kenderaan awam ni....bukan apa....terasa macam ada kat luor negara kengkadang pun ada...seat depan Bangla, seat sebelah Indon, tengok belakang Nepal....belakang sekali Vietnam...tetiba terasa macam salah naik bas...haha....

8 comments:

iwan_dextrous said...

hihihi..sebab tu aku suka balik nek kete.hahahha

Along Tapa said...

iwan dextrous

haha...kalo cenggitu aku pun nak balik naik keta gak r..bak kunci ko...hahaha...

iwan_dextrous said...

waklu

Along Tapa said...

iwan dextrous

hahaha...lu la kewakkk

h A n Y S said...

ohoi! cite pasal bas2 ni, troma aku pd kes ni: http://hanysapek.blogspot.com/2010/09/aku-maluuu.html

ko baca lah, aku malas nak rewind~
T___T

Along Tapa said...

hAnYS

alaa...rewind la...sesekali nak memanja dengan ko..hahah...

h A n Y S said...

giler ko x tdo lg! (aku pon sama, nak ckp org! haha!)


panjang seyh cite ni~! nak manja2, esk2 ah..esk aku manjakan ko, ok?! HA HA HA
;p

Along Tapa said...

hAnYS

haha...aku dah tido tadi...ni masa untuk berjaga...

hehe...