Tuesday, June 07, 2011

Malaysians......are truly jiwangers...

Arakian

Ni kalo korang nak anggap sebagai pendapat peribadi, gasak korang la...tapi ni apa yang aku dah duk perhatikan patternnya dari dulu....seriusly...walaupun korang tengok kebanyakan orang Malaysia ni cakap yang diorang menyampah tengok orang berjiwang-jiwang, dan ada golongan yang konon-kononnya berjuang anti kapel tapi diorang pun sama gak aku kategorikan sebagai mat jiwang....WHY???aku buat entri gaya GB....silakan wahai pointform...

  1. cuba korang perhatikan trend filem malaysia....kita selalu dengor orang kata "takde citer lain ke??bebalik cita cintan-cintun...bebalik citer cintan-cintun"...tapi kalo korang tengok filem yang paling pecah panggung kat Malaysia ni ialah citer??cintan-cintun....tak kisah la dari citer Sembilu, Sembilu II, Maria Mariana, I'm Not Single, Ayat-ayat Cinta, Lagenda Anak Setan, NurKasih...semuanya citer cinta bai...even drama yang selalu dapat rating tinggi pun citer yang bertemakan jiwa-jiwa gak...adakah ini ayat tak serupa bikin?
  2. Pernah dengor tak golongan yang mengatakan "Kami anti Kapel"??geng-geng ni termasuk la geng-geng anak muda yang baru duduk kat masjid sebulan dua...kenapa dorang ni beria-ia kata kami anti kapel??kenapa diorang benci sangat tengok kapel-kapel kat Malaysia ni walaupun kapel-kapel tu ikut guideline yang dah diberi kat lagu "Kalau berpacaran" tu??sebabnya, kebanyakan geng-geng ni tak laku...sebab kalo ikut pemerhatian aku, awek-awek ni kebanyakan suka jantan-jantan yang ada nakal sikit-sikit...bukannya jantan yang pious gila...sebab menurut pandangan aku, diorang tak suka laki yang tau bermainan ayat dalam quran...so takla diorang dapat dalil terpaksa turut kemahuan laki nak berpoligami..ye tak??dan korang perasan tak, kalo geng-geng anti berkapel ni, bila diorang dah terlibat sekali berkapel, diorang lagi melampau lak lebih-lebih jiwang dari yang tak heran sangat ni...
  3. Kebanyakan lagu-lagu yang hit kat Malaysia ni adalah lagu yang bertemakan cinta...dorang suka dengan lagu yang bermain-main dengan perasaan ni...bak kata bapak aku...seronok termenung dengor lagu sambil melayan perasan lagu tu ditujukan khas untuk diri sendiri...
  4. novel-novel keluaran Malaysia pun kebanyakannya bertemakan cinta...serius...even satu masa dulu, ada orang cadangkan kat aku bacala novel keluaran Alaf21...sebab novel dia tak berat pasal cinta...tapi it is about love too for godsake...cerita pasal cinta ringan-ringan...fuuuu...cemana kalo aku cabor penulis kat Malaysia ni tak kira yang menulis drama ke, menulis lagu ke, menulis novel ke, untuk tak buat cerita jiwa-jiwa ni??ada beran?
  5. Kalo kita buat comparison...kebanyakan orang-orang kita lagi prefer melayan cerita hindustan dari cerita tamil..diorang kata pening dengor bahasa tamil tu...tapi sebenornya diorang tak selera tengok hero-hero tamil yang overweight, bermisai lebat dan berketiak basah tu..diorang lagi suka tengok jejaka macho dalam citer hindustan...dan diorang gak suka tengok cerita hindustan yang kekadang jejak 3 jam tapi just cerita pasal kapel tu nak kawen tapi kena halang famili....cuba korang tengok filem tamil...walaupun sound efek dia melampau, tapi dia bercerita pasal real life...hero tak semestinya hensem..keluarga yang porak peranda, kebusukan politik, kebobrokan polis...macam-macam la...
  6. last but not least...mana tak rakyat Malaysia jadik jiwang...PM sendiri pun menunjukkan kejiwangan dia...sampaikan laki nak buat urusan diplomatik antara negara, sang bini pun sibuk bertebeng muka kat tepi...
so, it can be conclude that, Malaysians are truly jiwangers.. I, thank you...

notahangit: Sakit??ha tula..masa sedap tak ingat....

2 comments:

h A n Y S said...

point 5, hero tamil gelap sangat ah weh, plus lagu2 dlm cite dia wat aku poning palo, hahaha, hero hindustan ceroh sket, hensem sket, ngeh ngeh! ;p

point 6; HA HA HA! pm mmg romantik.. that's y ada cdgn nak buat bangunan juta2 tu.. (sbb bininya nakkk) sayang bini la kaaaaaan.. -.-

Along Tapa said...

hAnYS

sbb tu la aku kata sangat menggamborkan keadaan sebenor..mana nak korek jantan hensem awek cun...haha..

PM memang romantik...sbb tu gak harga karen naik..so bolehla buat candle light dinner tetiap malam...