Sunday, February 20, 2011

Ikut kan lagak, sidratul muntaha pun ko pernah jejak..

Arakian

kalo korang baca tajuk pun korang dah tau apa taiknya yang aku nak cerita ni...pasal pe'el berlagak..benda ni pada aku dah jadi macam satu trend baru dah skang ni...almaklumla...budak-budak ramai yang makin berlagak indie...ke hulu kehilir dengan baju ala-ala hippie zaman 70an, cermin mata lebah, topi koboi...benda tu tak salah..tapi janganla terlebih-lebih...sakit bijik mata aku tengok...tapi tu berlagak tak efek orang takpe dowh...ni lagak yang aku takleh blah...berlagak sombong...memang la kalo dapat peluang nak aku seret muka ko kat atas kertas pasir...bagi koncop sikit lobang hidung yang kembang kempis menahan perasaan bongkak tu...

korang tau tak apa masalahnya kalo berlagak ni...masalahnya, takde sape suka nak layan tau tak...salah satu cara berlagak paling sial sekali ialah time orang semua taktau, ko dengan penuh bangganya datang dan cakap...eleh...benda ni celah gigi jek nak buat..takkan ko taktau??babi ko...kalo tau ajorla..kalo aku tau takdela aku tanya ko gampang....nak aje aku tunggu masa ko tak tau lepas tu aku berlagak balik dengan ko...tapi kalo aku pikir balik, terasa sial lak perangai aku kan sebab dah macam perangai ko...jadik, aku dengan penuh baik hatinya ajor la jugak...tapi dalam hati rasa macam pukimak...ko tau??

tu satu hal...kalo orang lebih dan berlagak..ni kalo jenis manusia setahun jagung hidup tapi dah berlagak macam tau everything...dengorla sini budak kecik...kengkadang, orang-orang lain kalo tegur ko tu, bukan nak down kan ko..tapi nak bagi nasihat dan tunjuk ajor...apala salahnya kalo kita terima jek apa yang dia cakap...mungkinla arini kita rasa macam "what the fuck..ikut sukati akula...kalo ikut stail ko, aku jadik old fashion la.."..tapi bila ko dah lama-lama hidup, barula konon-kononnya menyesal tak dengor nasihat orang yang dah lagi dulu makan garam...masa tu apa jek boleh buat??aku pun just tumpang tersingai jek la tengok...ayat yang boleh keluor pun bawak-bawak bersabor jek la...

kalo nak diikutkan, berlagak ni takde salahnya kalo kena pada tempatnya...contohnya macam ko tengah berdepan dengan orang yang gila babi punya berlagak dengan orang lain...macam dia la Tuhan pencipta alam...so ko pun jadikla superhero datang berlagak dengan mamat yang berlagak sial ni tadi dan tunjukkan yang korang lagi terer dari dia...so kurangla lagak dia..dan lepas tu korang boleh la jadik normal balik...kalo berlagak cenggitu still boleh dimaafkan ngok...yang takleh blah ni, kalo dah sah-sahla orang sikit punya humble dengan dia...lepas tu dia lak boleh tinggikan hidung sampai ternampak jelas segala bulu hidung tu semua..tu jawabnya satu step lagi nak kena pulau dengan masyarakat la...paling bodoh pun tak lama lepas tu ko mula la rasa kesempor sebab tak de orang nak layan ko..masa tu la baru teringat simpulan bahasa kera sumbang...masa tula baru nak terhegeh-hegeh buat baik dengan orang...tak ke rasa macam plastik perangai tu..

jadik, bagi korang yang baca dan korang-korang yang ada buat perangai berlagak tak hengat ni sial, baikla korang ubah cara hidup tu...jadikla manusia yang bijak dan berhemah tinggi...barula orang hormat dan orang suka...takdela kalo orang ternampak bayang-bayang ko pun orang ternampak macam tengok sisa pepejal yang lembik-lembik tu...

notahangit: tapi ada satu jenis berlagak yang selalu buat aku ringan mulut jek nak menganjing orang tu...orang yang berlagak pandai tapi taktau...haha...bodoh alang punya manusia..

14 comments:

Shajia Niueda said...

haaa. brlagak tp taktau tu lgi myakitkan hati. rasa mau tembak2 jak dia dgn snapang.

hahahaha

Along Tapa said...

Shajia Niueda

haha...stail macam dah ada pengalaman jek ni...

Shajia Niueda said...

mmg bha.

lgi2 xsuka, tnya org lain dia plak mjawab sbb dia dah kne ajar. tunjuk pndai. kalau dah tau kte xtnya dia, snyap je la. nie myibuk jak. haissshhh

*emo seketika

Along Tapa said...

Shajia Niueda

huhu..dalam diam banyak dendam ek ko ni rupanya...ish3...kurang saham..

Shajia Niueda said...

sudah buang nie dendam. bru jak. haha

Along Tapa said...

Shajia Niueda

hoho...private story tu nonoi...YM r..apa lagi..hikhik...

Shajia Niueda said...

dui dui dui.
jgn la diknang yg dahulu. hahaha
chill2

Along Tapa said...

Shajia Niueda

baru aku perasan..asyik ko jek..mana orang lain??hahaha

Shajia Niueda said...

dorg tgh cari mkn tu. haha

iwan_dextrous said...

mak aih..pnuh korg dua je...hahaha..

law aku dh ak langgar ngan kete aku..tpi syg plak..ak pinjam kete bonzer r..

Along Tapa said...

Shajia Niueda

carik makan??lalala~


Iwan dextrous

tula pasal..penat layan rusa sekor tu..

pinjam keta bonzer apa barang...ko pakai keta aqul la..flourescence sikit..haha

wan alif fahmi said...

berlagak topik ko kali nie an....tp an sume org x kan terlepas dari nk berlagak pd zaman skrang nie...btol x...paling common slalu dlm pelajaran..kan kan kan

Muhd Aizie said...

ragam manusiaaa . itu namanya kehidupan . kalau semua orang jadi baik, sapa nak jadi jahat kan ? betul tak ? heee

Along Tapa said...

wan alif fahmi

takde dalam pelajaran pun..kita ambik skop budak2...asal jumpa member2 jek, mesti berlagak..."kita ada roboooottt...awak takdeeee...."..kan?


Muhd Aizie

a'ah ek...lagipun kalo takde orang buat jahat, takdela poin aku nak update kat HHD ni...hihi...