Monday, February 28, 2011

Sikit-sikit complain...jalan keluor mana???

Arakian

benda ni kira hal yang aku nak tele la dengan apa yang lecturer aku bebel beberapa hari lepas..pasal pe'el sesetengah orang yang tak habis-habis semua benda nak complain...makan termahal singgit nak complain, pergi kelas tak boleh pakai selipor nak complain...habis-habis duit korang terhabis cepat pun korang nak complain kat orang lain...sibuk nak blame orang tu, blame orang ni...sebab orang tu jadik cenggitu, sebab orang ni jadik cenggini...cuba korang pikir elok-elok...salah sape sebenornya??salah kat korang la..tak reti langsung nak rasa bersyukur...semua benda tak reti nak rasa cukup...taktaula apa jenis nafsu korang pakai..nafsu binatang agaknya..


korang bayangkan la...ni aku ambik contoh la ek...ada sorang pakcik yang sangat kaya...rumah sangat besor....kalo beli banglo, siap gabung 3 rumah sekali tu....make up rumah pun dah mengalahkan istana diraja...kereta ada dekat 7, 8 bijik...equipment rumah memang orang cakap orang tahap bodoh-bodoh macam kita ni merasa nak duduk kalo ada display kat supermarket jek la...dapat merasa duduk ambik berkat jek...tu tak kira lagi baju t-shirt basahan diorang...kalo kita baju tu buat pergi jalan-jalan...siap tayang kat orang kampung lagi...nak basuh pun sayang...takut tag dia terhilang...tapi dia boleh selamba jek buat baju tu pergi masuk lombong...tapi, hari-hari ko dengor dia complain..income duit yang dia dapat macam tak cukup jek...jangan la kira duit hasil dia main MLM...hasil lain pun tak cukup untuk keperluan dia...ambik perhatian kat sini...KEPERLUAN....bukannya KEMAHUAN...kalo korang belajor ekonomi, ada beza antara keperluan dengan kemahuan tu...dan kalo la pakcik ni jenis berpikir, kalo 1% dari kekayaan dia tu dia bagi kat orang macam kita ni, maunya muai kita hidup...tapi dia tak cukup gak...cenggitula kaedahnya....

tu contoh untuk orang kaya la kan...kalo untuk orang biasa macam kita ni??korang pernah dengor berita kan...mesti ada jek orang complain..."kawasan rumah saya ni nyamuk banyak...ni sebab dewan bandaraya la ni tak buat pembersihan berkala kat belakang rumah saya...diorang tak tau ke barang-barang macam tin, tayar motor, tempurung kelapa yang saya guna nak buat masak kari hari tu semuanya kalo tak dibersihkan boleh jadik tempat pembiakan nyamuk aedes...ni boleh mengancam keselamatan saya dan keluarga.."..reaksi aku??what the fuck la bro...kalo ko dah tau masalah, takkan nak bergantung orang lak...hina sangat ke kalo ko bersihkan sendiri...nak gak salahkan dewan bandaraya...kalo ko nak cakap ko bayor cukai, ko ingat orang yang buat kije tu tak bayor cukai....kang kalo diorang cakap "kitorang pun bayor cukai la..apa standard lak kitorang kena bersihkan untuk korang.."...apa akan jadik??janganla penting diri sangat bai..takde tercemar duli pun kalo ko buat..lagipun, ingat ko keturunan raja berdaulat??

ni pulak untuk student...selalu sangat complain kitorang bayor yuran mahal-mahal...tapi duit tu ntah kemana...barang kena fotostat sendiri...lepas tu makan kena tanggung sendiri...lepas tu nak bising kata fasiliti kolej/ubinisiti teruk...tak setaraf dengan yuran yang mahal kedarah tu..meh sini aku nak bagitau...kenapa korang kena bayor yuran tu mahal...sebab bila korang bayor yuran tu mahal, sekurang-kurangnya korang sador...dah kena bayor mahal-mahal, takkan nak belajor macam bangsat...paling-paling tak pun, kena la dapat pointer 3 lebih....kalo setakat nak dapat KS lepas tu nak bising yuran mahal, baik la korang pergi ambik duit tu, buat pergi bisnes....ingat ek...tu cagaran korang...kalo korang berjaya, benefit dia korang dapat...korang akan dapat kije yang gajinya mungkin boleh cover 3,4 kali lebih dari apa yang korang dah habis kan masa belajor tu...tapi kalo korang belajor pun alang main-main, orang ubinisiti la yang untung...dapat duit free dari korang...sekarang ni sape yang fuck up??ubinisiti ke korang??pikir la baik-baik...

jadik, cukup la dua situasi...sebelum aku emo lebih-lebih kang, jadik satu buku pulak entri aku ni...kalo korang rasa diri korang tu jenis yang tak habis-habis nak complain tu, baik korang pikir kan sekurang-kurangnya satu alasan yang bijak supaya korang tak la rasa macam tak puas hati kat semua benda...tapi carik la cara supaya korang dapat kemenangan dari kekurangan yang korang dapat tu...ko ingat kalo ko complain macam budak darjah 1 yang tak dapat nak beli patung barbie kat supermarket, orang nak layan ko??mimpi jek la bai...

notahangit: aku tak faham betul...cubala berfikir dengan bergaya....barula hidup tu lebih bermakna...ecewah bahasa aku...

6 comments:

lionteen said...

yuran uni lionteen pun mahal. ade jugak la komplen kan. dah mcm uni swasta jekk..komplen2 pun, smgt blaja kene la hado kan. klau dah yuran tu mahal bebenor, x de la kite ni duk mls2 blaja, tkut kene repeat then byr lagi yuran. kahkah

Shajia Niueda said...

betul bha tu.. hihi

d_tieah said...

Bab yuran mahal tu aku sokong sangat..
Ya ya ya, aku tahu tak semua orang kaya kan?
Dan ya ya ya, aku tahu yang aku mungkin pelajar pjj je dan tak reti dan tak tahu masalah mereka yang belajar sepenuh masa kat u yang nama2 gah ni..
Tapi tolonglah, kalo nak komplen sangat buatlah surat rasmi kan???????????????
Ape guna dorang buat undi masa pilihanraya sampai kecoh masuk paper tu kalo tak guna orang yang menang tu utk usul isu2 berbangkit kan long????????????????

Entry Terbaru: Ketahui Apa Yang Berlaku Di Tahun Kelahiran Anda

akema yazid said...

along, KS tu mende??

biasela tu weh, manusia memang tak pernah puas dan tak akan puas selagi dia x belajar utk bersyukur.. ;p

Along Tapa said...

lionteen

tau takpe lionteen...ni takde nak ambik positif...kalo tak puas hati sangat, kita pakat2 buat reformasi macam zaman anwar ibrahim dulu la..tu pun kalo cukup terer...



Shajia Niueda

apa yang betul tu??

Along Tapa said...

d tieah

tau takpe..ni kengkadang yang masuk pilihanraya tu, kempen macam nak rak..sekali bila nak mintak utarakan suara, diorang la yang paling senyap sekali...apa kes...


akema yazid

KS tu kena sepak...haha...KS kira macam lulus tak lulus la akema...nak kata fail, lulus..nak kata lulus, tak cukup...cenggitu la...