Tuesday, March 01, 2011

Mujur..

Arakian

Aku mulakan cerita masa aku baru balik dari kelas dengan Iwan Dextrous...maca biasa la resmi orang bujang....balik melepak-lepak...owh...aku lupa..dalam mimpi tu ada sorang lagi member sebaya aku tapi tak sama course..kitorang memang rajin lepak sama-sama skang..sebab kebanyakan group project kitorang segroup...jadik, diorang ajakla aku makan kat kawasan yang biasa dengan aku...tapi tertutup pulak kedai tu...jadik, dia bawak la aku makan kat satu kedai ni...dekat-dekat dengan kedai tu jugak...tengah-tengah perjalanan tu, kitorang terserempak dengan salah sorang makcik aku bersama dengan anak-anak kecik dia...gayanya macam nak makan kat kedai tu...separuh jalan diorang pergi, tetiba diorang patah balik...eh??kenapa??aku terdengor ayat pakcik aku tu.."ni ke??tempat lain jek la.."..aku dah rasa lain macam...tapi member-member aku ni macam nekad nak lepak kat situ...aku follow jek...jarang aku rejek kalo member-member aku ajak lepak kat tempat-tempat baru ni...

so kitorang pergila kat kedai tu...cantik..dengan hiasan ala tropika...yang kije kat situ pun gadis-gadis cute...macam seronok ni...kitorang pun duduk...menunggu la jugak...kenapa takde orang ambik order..sikit punya lama kitorang tunggu kat situ..dah lepas puas tiga empat puluh kali kitorang panggil, akhirnya datang gak sorang awek ni...keadaan dia jauh berbeza betul dari gadis-gadis genit yang ada kat dalam mimpi tu...muka dia biasa jek...badan dia kurus kering...siap dengan cermin mata tebal dia...dengan suara yang perlahan dia cakap..."saya nak mintak maafla...kedai kitorang ni nak tutup...so korang blah la...kitorang memang tak ambik order..dahla kitorang tak makan lagi.."..tu ayat exactly yang kitorang dapat...dan perkataan blah tu cukup kuat macam orang tengah hangin gila...masa tu baran aku dah naik dah...terus aku bangun, tak toleh kiri kanan...aku blah, tanpa toleh belakang aku cakap "orang datang elok-elok, ko suruh blah, kitorang blah la"..terus aku blah...takde toleh-toleh dah...betul marah aku masa tu...

tak lama lepas tu datangla Iwan Dextrous berlari terkedek-kedek kat belakang aku...lepas tu dia cakap.."betul ko blah ek...apsal ko tak stay jek situ dulu tadi??dapat gak bahasa sebijik dua.."..aku cakap "hati tengah panas ngok...kalo ikut hati aku tadi mau terbalik kedai tu aku kijekan..."..lepas tu iwan pun bercerita la pasal kalo dia buat bisnes, dia takkan buat cenggitu...dia tetap akan tunggu customer walaupun terlambat tutup kedai sikit...bla..bla...jadik kitorang pun bercadang pergi tempat lainla nak makan...so Iwan ni drive la sampai kat satu kawasan yang agak familliar kat aku..."eh??ni dekat dengan dengan area rumah arwah tok aku ni bai...ko stop kat situ jap..bagi aku bertegur sapa dengan orang-orang kat situ sebelum kita sambung journey pergi makan..."...kata aku kat Iwan...dan Iwan dengan penuh gayanya berhenti dan bagi can aku bertegur sapa dengan famili aku...

lepas berjalan beberapa meter dari tempat Iwan parking tu, aku pun masuk la kat rumah tok aku...aku tengok keliling...sejak bila tok aku ni rajin cat balik rumah dia kaler kuning ni??sebijik kaler asal...sebelum ni biru...aku pun berjalan ke muka pintu...nampak bapak sedara aku...sorang mat gian yang dah bertaubat...duduk kat muka pintu dengan muka yang tak rela..."takpe pak anjang...aku faham urge dalam hati ko tu...aku tau ko kalo boleh nak pindah dari rumah ni secepat mungkin.."..kata aku dalam hati...lepas salam bapak sedara aku tu, aku terus bagi salam dan masuk kat dalam rumah...masuk dari pintu tengah..tempat selalu aku naik...selepas panjat tangga dan  jejakkan kaki kat muka pintu, aku tengok keadaan dalam rumah tu macam spooky...bilik atok aku yang dah dipecahkan tu ada balik..eh??kenapa ni??dari muka pintu tu aku ternampak mak aku tersenyum pahit kat kerusi malas...mak dengan usual attire dia...t-shirt pink striking, dengan seluar nyonya kaler biru gelap, siap dengan selendang pink lip lap lip lap dia....aku tengok mak macam teruk sangat keadaan dia masa tu...kenapa ni mak??masa aku nak melangkah masuk, aku terperasan ada tangan yang pucat berkedut-kedut menghulur kat aku...aku sambut tangan tu, cium. ye..walaupun aku rock, tapi aku tetap hormat orang tua...salam tetap cium tangan...

dan bila aku jenguk ke atas, aku terpandang muka arwah tok aku...sebijik muka dia macam last aku tengok dia masa sakarat...berambut putih tak terurus, berjambang putih, penuh dengan kedutan-kedutan...aku nampak tok aku tersenyum kat aku...menampakkan 4 batang gigi dia yang masih ada...masa tu hati aku dah tertanya-tanya dah...apa sudah jadik ni??lepas tu aku toleh kat sebelah kanan aku...ada sorang nenek yang dah tua amat duduk kat situ...dengan cermin mata multilens(Cermin mata orang tua yang ada dua lens..satu untuk rabun dekat satu untuk rabun jauh) gaya lama dia...dengan baju kurung berbunga besor warna hitam putih..tengah duduk kat situ dengan muka yang kusam...aku hulur tangan dan salam nenek tu..aku tau sape nenek tu...dia ialah arwah tokngah aku...akak kepada arwah tok aku tadi...lepas tu aku tengok kat ruang tamu atok aku tu dipenuhi dengan orang-orang yang aku tau dah meninggal dulu...arwah pakcik aku yang mati masa dia darjah 6, tok long aku(akak kepada tok mak aku), arwah tok wa, arwah tok cik, ramai lagi...penuh hall tu...tapi masa tu diorang semua nampak masih hidup...tapi muka diorang semuanya sedih...pucat biru macam orang mati...takde senyuman pun...cuma mata yang merah dan memerhati aku dengan tajam...aku masih lagi tertanya-tanya dan terkejut dengan semua benda yang jadik kat keliling aku sekarang ni...

lepas tu datang sorang budak pompuan aku kira...muka dia tak comel..hodoh...berkulit biru mayat...berkedut macam arwah-arwah yang hidup kembali tu...berlari-lari kat aku dan hulurkan tangan nak salam..."siapa  ni??"..aku bertanya dalam hati..takde perkataan pun yang terkeluor dari mulut aku..budak tu salam aku dan cakap..."hahahaha...ayah ko dah buta....dah buta...padan muka ko...memang aku letak dia kat ceruk hujung sana.."..aku masa tu tak boleh nak kata apa...sebab tu orang yang aku paling respek...dan memang susah nak terima berita ni...aku terus tak toleh kiri kanan, aku menghala kat situ...dari kejauhan aku terdengor suara mak aku.."long, tolong betulkan gebor ayah tu nanti ek...dah berkembor..."..sayu betul suara mak...aku terus pergi menghadap bapak aku...teruk betul keadaan dia...badan dia dah susut habis..kurus...muka cengkung..pucat macam mayat...rambut dia yang selalu rapi tu kusut masai...aku tengok bapak aku tengah tidor...kat atas tilam...tapi diletakkan dalam sangkar...mengalahkan orang sakit kusta...kenapa diorang sanggup buat bapak aku cenggini??aku terus pergi kat bapak aku...aku betulkan gebor dia...aku usap kepala bapak aku...terus bapak aku terbangun dari tido...aku ternampak dia bukak mata dia...lohong...takde mata coklat dia yang selalunya tajam memerhatikan aku setiap kali dia bagi nasihat...yang tinggal just kata-kata tenang dia jek..."panas tangan ko...ko demam ke??"

banyak persoalan yang aku nak tanya kat bapak aku...tapi aku just terkeluor ayat ni jek..dengan berbisik aku cakap.. "ayah, ni along ni.."...bapak aku pun tersenyum...buat macam tak jadik apa-apa...aku nampak tangan dia pegang kuat tangan aku...melalui celah-celah sangkar yang aku taktau apa tujuan dia...dia cakap dengan aku.."Long, orang selalu cakap dekat mak ko...ko tak dapat habiskan pelajaran ko kat UTP, Nottingham dulu...semua tu kesilapan bodoh mak ko...dan berkali-kali aku cakap kat mak ko...tu bukan kegagalan..tu kejayaan ko..."...masa tu aku rasa darah aku mendidih...dan aku cakap dengan bapak aku.."mak memang tak pernah gagal....tu kejayaan mak..mak berjaya sebab mendidik along sampai dapat lepas masuk kat tempat tu...along lulus SPM yah...bukan lulus jek...cemerlang..."...bapak aku tak kata apa...sekali lagi dia pandang aku dengan mata lohong dia...aku perhati keras-keras muka tu...aku pejam, dan bukak balik mata aku...dan aku terpandang jaring-jaring umpama sangkor kat depan aku...tapi takde bapak aku...yang ada cuma tilam tingkat atas...mimpi yang sial...buat aku termenung 10minit nak absorb mimpi tu...apa yang jadik kat bapak aku sampai aku mimpi cenggitu sekali??serius aku riso...

notahangit: walaupun aku mimpi, tapi mimpi tu buat aku jadik emo...serius gundah gulana aku dibuat mimpi tu...apa motif mimpi cenggitu tetiba jek keluor??adakah sebab aku tertido petang tadi??aku kena carik jawapan dia ni...

7 comments:

Shajia Niueda said...

itu la mimpi. mainan tdo.
tpi td dgr suara org mcm x emo je.
hahahaha.

Along Tapa said...

Shajia Niueda

huish..tadi lain...dah bersemangat dah awek call...sekali tgk ko...buang karan jek jadik ceria...

iwan_dextrous said...

femes gak dak iwan tu kan..

nie novel ke ap seyh..jenuh aku nk habiskan...klimaks x gempaq..intro je lebey.ghahahhaa..ending bleh r...

Skeldeck Siddik said...

penat tol aq nk abiz kn nie..besok je la aq smbung bce nie..hahha

Along Tapa said...

iwan dextrous

tula pasal..cemana dia boleh masuk mimpi aku ntah...tu yang suram jek mimpi takde climax..haha


skeldeck siddik

serius aku terkejut...ko baca ek...hahaha...

lionteen said...

perghh.. akhirnye abis jugak aku bc. tuptup..mmpi je rupenye..ishish..

Along Tapa said...

lionteen

tula pasal..aku pun ingat real..rupanya mimpi jek...kuang ajor betul mimpi tu...buat cuak aku jek...