Sunday, March 06, 2011

babila ini orang...sape babi??ko ke dia??

Arakian

takdela nak marah sangat...tapi aku terpikir...selalunya benda yang kita cakap kat orang atau kita bajet orang tu buat, sebenornya benda tu refleks kat diri kita balik....korang rasa korang boleh percaya tak??ok...kali ni aku bagi contoh cerita la..aku suka tengok bebudak memain...sebab bebudak ni diorang punya perasaan sangat pure...ada sedikit kompleks dari orang dewasa tapi diorang memang tak pandai nak sembunyikan perasaan diorang dari pandangan orang kan...ok...berbalik pada bebudak ni...adala tiga orang budak tengah main daun terup...bukan main terup pakau macam orang tua main tu...tapi main terup yang tepuk-tepuk tu...

budak yang A ni...paling tua antara semua...cadangkan yang diorang tat talilat pastu obe jus nak tentukan sape jalan dulu...ni biasala kan...jadik diorang pun buatla dengan penuh jujurnya...yep...seperti yang disangka..si A ni dapat jalan dulu....diikuti dengan budak B yang kedua tua dan C yang paling muda...ni biasala kan...lagi tua lagi banyak trick dia..so dia dapat kalahkan budak kecik..diorang pun start la main...first round, A ni tepuk dulu...separuh daun terup tu terbalik...dia puas hati...yang B lak, 3/4 dari baki tu dia dapat...jadik giliran si kecik ni lak..tepuk, dua jek terbalik...lepas tu si A nila yang habiskan semua...orait..habis first round...

masuk 2nd round, diorang tat talilat lagi, pastu obe jus..A ni menang lagi...dia pun start dulu...ntah tersilap teknik, 2 jek yang terbalik...tak kisahla...dia dah tau kemampuan budak yang lain...yang B cam tadi la...lebih kurang 1/4 dari semua..pastu yang kecik ni ntah dari mana datang semangat, dia tepuk terbalik semua..punyala suka C ni...tapi yang A ni tak puas hati...dia tuduh si C ni main mengelat...siap kutuk-kutuk lagi kata si C ni jahat, tak guna semua...demikianla cerita hari pertama...

esoknya, diorang nak main lagi...si A ni sebab dah terkalah hari tu, dia dah buat kempen lak...anti si C ni sebab main ngelat...dia kata si C ni kuat menipu, jahat semua bagai...dan budak-budak lain yang taktau ni pun percayala yang rupanya si C ni jahat...takla pure macam selalu...dan si C ni pulak sebab dia ni berjiwa suci, dia tak lawan balik pun...dia just boleh balik rumah dan menangis mengadu kat abang akak dia...tapi macam la abang akak dia nak pedulik hal budak...betul tak??

jadik kalo korang tengok situasi tu, sape yang jahat??C ke A??tapi kenapa orang percaya cakap si A ni walaupun dia cenggitu???so cam tula perangai kita ni...kita sibuk blame orang tu jahat, orang ni jahat..orang tu kasanova orang ni kasanova...kita keji orang tu perangai bangsat, orang ni perangai bangsat...padahal orang tu tak cenggitu pun...kengkadang nasib dia jek..tapi kita sakit hati dan hentam orang cenggitu...baik ke jahat kita ni??dari kita sibuk nak kempen ke sana ke mari cakap orang tu tak guna semua, baik kita cermin diri kita balik kalo terasa sakit hati dengan orang...lepas tu try improve diri kita...dari sibuk nak berlagak sial macam bagus nak umpat orang sana sini....lepas tu kalo satu hari nanti cerita sebenor terbukak, tak muka ko gak yang ketontang sebab terbukti jelas yang perangai sial selama ni bukan orang tu tapi korang??tak malu ke??

jadik secara kesimpulannya, aku boleh cakap...kalo kita babikan orang, sebenornya kita yang babi..dari kita ngata orang tak tentu pasal baik kita tengok diri kita dulu tau tak sial??tu jek..

notahangit: dapat pun mood nak buat entri stail HHD walaupun tak ganas...balik pada tajuk, sebab tu aku buat tak heran jek kalo korang kutuk aku pun...kan??

6 comments:

VIVIAN said...

yup..betol..dulu masa keja tmpt lama..ada kwn ni suka kipaskan aku dgn kutok si A..aku tak tengok jahat si A..si tukang komplen tu pulak aku menyampah tgk..huhuhu

Along Tapa said...

VIVIAN

sebab tula..kengkadang kita terasa taik tu kita kena timbang balik vivian...

lionteen said...

sejari kite tunjuk kat org,4 jari akan balik kat kite kan. same la mcm ni. bile kite ckp org, ekceli bnde tu akan terkene kat kite blk. byk dah aku tgk mcm ni. mkcik tu duk ckp bukan2 sal anak orang, sekali anak die yang kene.

sedar diri,x sume org perfect kan. betul x?

mase kecik2 dulu, mak aku ckp, sape cakap 'babi', nanti bergayut2 babi kat muke die. hehe

Along Tapa said...

lionteen

betul sangat apa ko cakap tu..sape cakap babi bergayut2 babi kat muka??haha...mak aku kata sape cakap babi banyak2, pe'el pun nanti serupa babi gak..asal tak kira semua dia nak sondol...

d_tieah said...

Kan.. Aku ngata ko, ko ngata aku, cool je~
Hahahahaha..
Janji bahasa elok takde nak guna nama2 haiwan kan long????????


Entry Terbaru : Cantik Itu Subjektif

Along Tapa said...

d tieah

hihi...tapi kalo guna nama haiwan tak semestinya kena keji tieah..contoh macam sang kancil ke, sang monyet ke...sang bejawak ke...