Saturday, February 12, 2011

Kalo lebih-lebih ni, aku pun benci...

Arakian

kengkadang ramai yang tak sador diorang buat benda ni...rasa macam kita bergurau, rasa macam kita sajek jek nak menyakat...tapi sebenornya kita buat orang rasa macam sial...sebab apa?kita tak tau yang kita ni over kalo buat satu-satu benda tu...eh??terus jek aku loncat pergi point ek..tak kisah la..senang sikit korang nak baca...berbalik pada tajuk...apsal ek aku cakap cenggitu??korang faham jekla..

dalam Islam sendiri pun ada kata...tak salah nak bergurau...tapi berpada-pada..tak salah kalo nak menegur tapi berjaga-jaga...senang kata, bersederhana dalam semua benda...apsal aku cakap pasal Islam??sebab kalo aku cerita secara logik, orang akan hentam aku kaw-kaw..sebab rasa macam pendapat aku ni datang dari aku yang fikir lebih-lebih...tapi cuba korang fikir satu isu dengan cara bersederhana...mesti korang akan terfikir apa yang aku cakap ni...benda lebih-lebih ni memang takkan berjaya...korang takkan disukai orang dan orang pun kalo boleh nak mengelak dengan korang...nak aku bagi contoh?mudah jek...kita tengok tabligh...cara diorang berdakwah..berdakwah tu bagus...sangat dituntut...tapi kenapa ramai yang tak suka dengan tabligh..sampai kalo boleh kalo diorang datang tu macam nak letak signboard kat pintu "NOT AT HOME"...sebab approach diorang agak over extremist walaupun cara diorang cakap tu lembut..orang yang didakwah rasa macam paksaan..betul tak??tu just cerita dakwah jek tu beb..benda yang korang tak tempuh hari-hari...

ni cerita yang korang tempuh hari-hari...korang bayangkan korang ada barang yang korang sayang sangat...dan ada member korang nak pinjam...okla..member punya pasal...bagila pinjam..sekali...ok..dua kali, ok...tapi kalo dah hari-hari sampai korang takleh nak guna, tak ke lebih-lebih namanya tu??apa perasaan korang masa tu??annoying kan??cenggitu la gak kalo korang buat orang lain...benda ni pun berkaitan jugak dengan masa kita bergurau dengan sape-sape...tak kira la keluarga ke, endut ke, member ke...setakat gurau sikit-sikit, okla...tapi kalo dah macam gurauan korang tu bagi harm, ada efek kat dia, tu dah kira lebih bai...contohnya macam korang buat gurau kata member korang malam-malam tido mengigau...kalo sekali okla kot..member tu fahamla lawak-lawak...tapi kalo dah hari-hari bahan benda tu, lepas tu dah jadik macam cerita betul lak...tak ke meretakkan perhubungan member tu??sebab tula orang kata kalo nak bergurau tu kena berpada-pada...ni kalo dah sampai member nak suap nasik dalam mulut pun korang ketis tangan dia...sampai nasik yang sepatutnya masuk kat mulut tu bersememeh berterabur kat lantai, tu dah tak kira bergurau lagi tu kawan...tu dah kurang ajor...ni yang aku nak guna tagline Iwan Dextrous ni...bior kurang pandai..jangan kurang ajor...ye tak iwan??

tu dari segi bergurau..cemana pulak kalo bercakap??orang kata diam tu emas...tapi ada masa kita kena gak berkomunikasi gak kan...tapi yang takleh blah tu, bila dah bercakap tu, terlupa dunia...ko la paling up..orang lainla bangang...tu tinggi diri..apa hukum dia??taknak aku cakap..korang kan lagi tau...tak pun, kalo bercakap kola nak suara paling tinggi...bior orang dengor apa yang ko cakap...tu tandanya apa??tu tak kira lagi buat ala-ala gedik bajet comel...tapi kalo ikutkan hati naluri macam nak mintak penampor sulung kat muka...tu pun dikira lebih-lebih kan??setiap kali cakap nak ada bunyik tikus kat belakang...dah tu bergigai-gigai kat depan bijik mata orang macam nak mintak penerajang..puki la lu bai...nak bergedik-gedik, blah dari bijik mata aku...kalo tak aku sagat kepala ko sampai lumat...kalo kena cenggitu, tau lak nak marah ek...hilang suara gedik..keluor bunyik suara mengalahkan jantan...masa tula aku rasa nak tergelak santa claus...

tapi kalo korang perasan, orang yang rajin melebih-lebih ni, jiwa dia memang sensitif amat la pulak..kalo kena sound direct, ada jek yang bungkus kain baju suruh hantor balik rumah mak dia...kan kimak perangainya tu...buat lebih boleh...kalo kena, nak touching pulak...nak aje aku tampor laju-laju kang...tapi apakan daya...anak orang...boleh tengok dan sabor jekla...kan??aku rasa cukupla aku bebel pasal pe'el over ni..kang aku tulis panjang nowh kang, aku pulak naik menyampah nak baca...korang pun sama...kan??

notahangit: taktau aku apa ubat nak bagi kat orang lebih-lebih ni...punca pun taktau pasal apa...korang tau tak??owh..pesanan kat korang..kalo ada terasa terlebih-lebih tu, baik kita sederhana kan jek...betul tak??

20 comments:

faizura rahman said...

ade sorg hambaAllah ni meroyan kt pge fb i..cis cis..mmg melampau kot..bkn stakat mengutuk i, dgn pengunjung2 lain yg komen wall post i pun kne maki skali..dah melampau sgt, i bg SATU ayat je kt die..(ayat dirahsiakan) terus die lari, xberani muncul lg..siap blocked fb i lg! HAHA..ingatkan berani sgt..rupanya sensitip!

rasanya nk kne bg die baca entri ko ni la along! haha

Dark Half said...

aku setuju sgt bab serba bersederhana tu tapi manusia cepat lupa espcially bila time bergurau ngan kawan2 atau tgh naik syeikh mengomen blog org smpai kita terlupa bab bersederhana tadi.. aku jugak tak terlepas dr sifat camni. tapi bila dah jadi baru nak sedar.

saling ingat-mengingat lebih baik dari kutuk-mengutuk. tapi kalau x makan saman, patut dilempang je mangkuk tu..huhu

Along Tapa said...

faizura rahman

adoi..ko patut share kan ayat ko tu fyez...baru la mantoppp..hihi..kalo dia baca entri aku nnt aku takut dia TERact lebih2 siap buat tunjuk perasaan jek nnt... :p


Dark Half

tula..tapi bapak aku pesan, kalo lempang, sakit dia sehari..tapi kalo bahasakan, memang makan bertahun gak sakitnya tu dark..kan?

Anati Soki said...

ahahah.. yang nih best.. taktau kn bg ubt apa? along bg ja dia ekntot tang muka dalam 2minit. lama2 takbuat la dia prangai cmtuh.. heheheh

Along Tapa said...

ANATI SOKI

haha...tapi kalo pikir balik, kalo kentut kat muka dia, maunya tertelan, makin bau longkang mulut dia nanti..hihi..

wan alif fahmi said...

terbaek tol blog niew.....agak2 nyer ak cam nie x long....*mintak pendpt...XD...

Along Tapa said...

wan alif fahmi

ko lain..ko terlebih besor..memang takleh sederhana lagik..hahahhaa.

wan alif fahmi said...

mak ai...abis la...ak besau sgt...ruang kena lebih2 nie....xsuke...hahahahhaha..menci

Along Tapa said...

wan alif fahmi


sebab tula aku rasa taufik cakap dia tak suka ko lebih2 dulu kot...hahaha

wa said...

hahahaha....taufik tu lain citer la...dia yg lebih kot...markah perfect pon dia nk tolak...melebih tu....lau kat sek ley la ak caye xdpt 100%...tp skunk uni/kolej....mane de menda alah x de markah perfect...WAT THE FISH

wan alif fahmi said...

p/s silap tulis nama dah...=,=|||

Along Tapa said...

wan alif fahmi

haha..rage tak masal sampai nama pun salah tulis...

wan alif fahmi said...

siot jew along nie...=,=|||
nk cepat sgt kata kan.... + still x puas ati nie...hahaha...*gurauan shj

Along Tapa said...

wan alif fahmi

haha..rilex r...dah..pegi tido..besok kelas...aku ada satu blog lagi nak update...takpe tido lambat...haha :p

Shajia Niueda said...

hui. blog ini utk ?? hahaha
mcm saya knl bha..

Along Tapa said...

Shajia Niueda

owh...ikutkan entri ni untuk umum..sape makan cili dia la yang terasa pedasnya...kalo rasa cam terasa tu takkan tak reti2 nak berubah...kan??

Shajia Niueda said...

betul3. hihi

Along Tapa said...

Shajia Niueda

sungguh suci pemikiranmu...haha...takleh blah ayat kat kelas tadi... :p

Shajia Niueda said...

ui nah. mmg ayat power la di kelas tdi..

Along Tapa said...

Shajia Niueda

hihi..tu yang kena tuntut ilmu dengan dia tu..lalala~