Monday, February 21, 2011

Kenapa ek...pasal masjid...mehla sound aku...

Arakian

hari ni aku nak buat entri ala GB lagi sekali...boleh kan??kat GB aku dah bagi soalan...kat sini pun aku nak bagi soalan...tapi tak bersifat random macam kat GB tu...tapi pasal satu topik jek...pasal masjid...korang rasa ada ke jawapan bagi semua soalan ni??meh sini bagi kat aku...
  1. kenapa ek kalo orang pergi masjid, pakai selipor jamban yang harga tak sampai sepuluh ringgit tu...tapi kalo nak pegi jumpa awek, orang pakai kasut harga ribu riban kilat-kilat siap boleh ngendap spender amoi lagi...
  2. kenapa ek kalo orang pergi masjid, sanggup naik motor cabuk..siap sanggup beli c70 semata-mata nak pergi masjid...tapi kalo nak pergi jalan-jalan makan angin, sanggup naik Mercedes mata belalang...bangsat-bangsat kalo tak mampu pun sanggup pergi sewa kereta...
  3. kenapa ek kalo orang pergi masjid,sanggup pakai jubah yang harga RM30,40...tapi kalo nak pergi jumpa endut, spender jek pun pakai custom made...dekat RM50 sehelai...
  4. kenapa ek kalo orang pergi masjid, imam tak habis lagi baca doa kita dah cepat-cepat nak balik...tapi bila tengok wayang, wayang dah habis pun sanggup lagi tengok second round..walaupun kena bayor lebih..nak-nak kalo ada endut kat sebelah....
  5. kenapa ek kalo masjid, facility teruk..mikrofon tak keluor, takde air-con orang tak bising...tapi kalo ofis, siap buat tunjuk perasaan lagi...
  6. kenapa ek kalo masjid, orang buat event, nak-nak event semayang terawih, payah nak penuh...tapi kalo tengok bola..nak-nak big game kat kedai mamak, siap terpaksa open table lagi...full house...
  7. kenapa ek kalo orang yang bukan islam datang kat masjid nak dengor ceramah agama, bukan main lagi orang kita marah siap nak halau-halau...walhal orang yang marah kaw-kaw tu nak nampak batang hidung diorang kat masjid pun payah seminggu sekali?
  8. kenapa ek ni jam kalo pegi semayang kat masjid, bapak-bapak(aku taktau pasal mak-mak..sebab tak pernah masuk area tu) bawak anak dia yang tak sunat lagi duduk saf depan?padahal kalo ikut hukum, budak-budak yang belum akil baligh kena duduk kat barisan belakang saf orang dewasa?
  9. kenapa ek asal kat masjid, perangai kita bukan main lagi baik..tapi kalo kat luor, megalahkan setan perangainya??ingat Tuhan tu ada kat masjid jek ke?
  10. kenapa ek masjid nak buat harga sampai juta-juta..tapi makmum dia sama ada golongan yang dah veteran, tak pun imam dengan bilal jek yang ada...
cukupla ek 10 soalan...ni aku bukan tuju kat sesetengah orang jek...tapi kat semua orang...termasuk aku sekali....korang rasa korang boleh ke nak bagi aku excuse pasal soalan-soalan ni?jom kita open perbincangan...

notahangit: korang selalu pergi masjid naik apa?hihihi

17 comments:

Shajia Niueda said...

mo idea...

Along Tapa said...

Shajia Niueda

mo idea?

Shajia Niueda said...

*no idea. hihi

Along Tapa said...

Shajia Niueda

owh..okey2...hihi

lionteen said...

aku xdpt nk jwb la tiap soklan tu. masing2, jwpn pun berbeda2 gitu. kihkih.

ko ni byk btul idea kan. kasi aku sikit ley?? hehe

Along Tapa said...

lionteen

nak kasik idea??nah!!hahaha...ko kan blogger power rangers...mestila boleh menyelamatkan dunia..ahaks..

d_tieah said...

Aku setuju semua tapi yang no1 tu tak..
Ko tahu tak, even guna selipar jepun pun kena cilok, ko bayangkan kalo ko guna selipar leno???????????
Yg no2 tu, dulu bapak aku ke surau/masjid mmg naik motor jek lah, senang kan?
Tetiba2 suatu subuh tu, motor bapak aku hilang long..
Can u imagine that?????????????
Huhuhu..


Entry Terbaru 1 : "Saya Mahu iPad Dari Blog MySuperKids"
Entry Terbaru 2 : "Saya Mahu Ramai Followers Dari Blog Ben Ashaari"
Entry Terbaru 3 : "Saya Mahu Mengaplikasikan Ilmu Tutorial Dari Blog Maribinablog"

Khairul Antasha said...

aku pun nak tanya soalan ni kat ko gak..kenapa ye encek Along?

xtau nak jwb apa..

Along Tapa said...

d tieah

tula pasal tieah..kang kalo pakai kaki ayam, lagi teruk persoalan aku...motor cabuk hilang?sebab tula kena pakai keta mahal..ada alarm...kalo naik kapcai, memang mat rempit sebat la..buat race malam2...


Khairul Antasha

jawapannya aku pun taktau...sebab tu aku tanya..kalo aku tau, takdela aku tanya..

iwan_dextrous said...

bese lah wei...

Along Tapa said...

iwan dextrous

yang mana yang biasa ni ngok??

org duk sblh ko time matematik said...

hurmmm......soklan2 yg menguji minda berbanding soklan matematik yg dijawab pg td...=,=...pape pon kebanyakan soklan ak x ley jwb...tp bab bapak yg bw anak2 kecik ue, mayb sbb bapak nk duduk saf hadapan tp lupe plak pasal kanak2 lom baligh kena duduk di belakang...

soklan tuk ko long....nape ek time ak p sembahyg jumaat je, saf belakang yg dipenuhi dulu...=,=

Along Tapa said...

org duk sblh ko time matematik

owh...tu senang jek..sebab biasa pintu masuk kat belakang..ustad dulu2 ajor...jejak kaki dalam masjid, duduk, istikharah...tu yg tak sempat pegi depan tu..cuba design pintu kat depan...kan?

Raito Nagata said...

jalan kaki je~~

keta xda, moto xda mau3 basikal~~

kaki je ada+selipar = fast2furious 2

hahaha, apa3 pun sampai~~

Rise Of Truth Journal

Along Tapa said...

Raito Nagata

e'eleh...ko pegi masjid naik bas..lagi besor kenderaan tu bib...

VIVIAN said...

selipar jepun takde org curi kot..kalau curi jugak..mmang dajal..

metanliliti org melayu..boleh aku ckp mcmtu? suka show off..suka curi..suka buat kecoh benda kecik..

Along Tapa said...

VIVIAN

selipor jepun pun orang kebas vivian...aku banyak kali kena..maklumla..selipor tu kan import dari jepun punya...

mungkinla...tapi takleh salahkan mentaliti orang melayu...tapi salahkan mentaliti orang yang berani-berani takut...