Friday, April 01, 2011

April Fool...kondem tapi buat gak...

Arakian

benda ni dah banyak kali dah diulang-ulang dah...sampai aku naik jelak nak membaca, nak mendengornya...betul dowh...dari aku kecik sampaila la ni...tak abis-abis lagi cerita bila masuk tarikh yang satu ni....kira ni la peristiwa yang paling lama kontroversi dia...April Fool...yeah!!masuk 1 April, semua mulala geng-geng yang berlagak bagus dan alim ni kondem April Fool....kata sebab meraikan penipuan orang-orang kristian berjaya menipu umat Islam yada yada....menyampah dah aku dengor...mana tak umat Islam berjaya kena tipu...sampai hari ni aku tengok betapa bodohnya kepala otak masing-masing...yang paling gila, poco-poco diharamkan sebab ada unsur pemujaan agama lain......hambik kao...kang aku kata bodoh kang reramai lak buat laporan polis pasal blog ni...dah tu jangankan kata blog ni jek kena banned....dengan GB, dengan KS pun kena ban sekali...tu tak campur lagi dengan benda-benda lain...dah penat dah aku hentam hari-hari...pergila haramkan permainan bunga api tiap-tiap tahun bila sambut apa-apa festival...sebab sama dengan kepercayaan orang cina...nak menghalau semangat jahat...pergila hapuskan aktiviti berinai masa kije kawen...sebab sama dengan hindu...dan kenapa tak haramkan sistem demokrasi...sebab sama dengan pegangan orang atheis??nak lagi??kan??

jadik berbalik pada tajuk...cerita pasal April Fool yang orang barat sambut pada 1 April ni untuk meraikan gelak tawa sebabkan diorang salah faham passage dari  Cartenburry's tale...dia tulis 32 days after March iaitu pada bulan May...tapi pembaca salah faham jadik 32nd of March...jadik, jadikla 1 April sebagai hari tipu tu...dan orang Kristian pulak faham tarikh ni sebagai hari Noah sent his dove off to early...sebelum air bah tu surut...mengikut fahaman diorang, Noah buat benda tu masa hari pertama kalendar Hebrew iaitu pada 1April...tapi orang kita yang bijak laksana kata apa??mereka meraikan kekalahan umat Islam bla bla...stupid ass...do a research first damn it...lagipun, bior r diorang nak sambut...yang korang pergi ikut bakpe..

tu hal 1 April yang aku malas nak pedulik...tapi orang sibuk bising kita ikut perlakuan orang barat pergi membodohkan orang lain pada hari tu....nak memekak kata perbuatan tak bermoral sebab ikut budaya barat la apala...tapi bila kita jenguk balik tarikh lain, sama gak korang buat prank cam sial kat orang...nak lagi terer?? setiap hari, setiap minggu orang buat prank ni...siap siarkan dalam TV...korang tau jekla program apa yang aku maksudkan ni...banyak gila ek...dan apa respon orang kita?takpela...benda tu setakat gurauan jek....pantat r perangai...cakap pusing-pusing macam keling...mana boleh dimaafkan benda cenggitu...dalam hukum sendiri halang kita mengaibkan orang lain...tapi selamba jek ek kita cakap takpe...so, terang-terangla nampak yang kita ni mengalahkan babi pakai topeng manusia...

sebelum aku rage melampau, meh sini aku nak bagitau...nak bergurau dengan orang, its ok...ada batasannya...tak kisahla ko nak gurau hari-hari ke, ko nak gurau masa 1April ke...tapi takyahla sampai nak aibkan orang...lepas tu nak gelak ramai-ramai...lagipun, Islam galakkan kita bergurau sebab nak meningkatkan kemesraan....bukan nak buat orang sakit hati, menyampah dengan kita...kalo korang dah tahap bergurau melampau nowh, memang tak salah kalo aku katakan yang korang ni berlagak alim taknak sambut perayaan yang kononnya ada kena mengena dengan agama lain...tapi perangai sendiri mengalahkan yahudi jek gayanya...

ni satu lagi...untuk majlis agama ke, majlis fatwa ke...takyahla nak disibukkan dengan benda-benda yang korang tak patut sibukkan..pasal tarian la, pasal apala...anak orang Islam ni jam ni perangai dah mengalahkan menatang...duduk mengawan, meragut, menunjukkan kejantanan dengan berlumba...tu yang korang kena risokan...kalo korang tanya aku, apa penyebab ni semua??jawapan aku mudah jek...KORANG LA PENYEBABNYA...apsal??renung-renungkan dan selamat beramal ye pakcik-pakcik...

notahangit: orang tua-tua kata siakap senohong gelama ikan duri....padanla kebanyakan pemimpun negara kita pun sama gak pe'el macam lanun ek....

7 comments:

littleBig said...

sekali lagi. saya menjadi org pertama mngomen ini blog. hihihi..

tp an. enda bgus ooo tipu2 org, berdosa..

nora said...

alaaa aku baru ingat nak gurau2 ngan ko arini, terus tak jadi, takut ar, nanti ko marah

sebab aku takut, maka aku pun nak g dulu la, babai ^^ (aku senyum ni, ko kena senyum balik)

ENTRY HOT : Nak Merajuk

f_aRa_aINa989 said...

x suka april fool..

Along Tapa said...

littleBig

tipu tu tak bagus...tapi orang selalu bagi excuse kata bohong sunat bila diorang lak tipu kan??hihi...


noa

alololo...nak takut2 la pulak...kang kalo ko bergurau dengan aku, terus aku ngorat ko secara bertubi2 kang ko lak tak tahan...haha

Along Tapa said...

fara aina

hihi..sape jek yang suka...nak2 kalo kita yang jadik fool tu..kan??

i am S!L4H.. said...

sy jrg dgr dh psl a[ril fool ni. kwn2 pon x de men2 dh mcm dulu. T__T

Along Tapa said...

i am S!L4H

mana nak ada..selalu sangat kita kena momok dengan benda yang bukan2...kengkadang sampai aku naik jelak.