Thursday, April 28, 2011

Aku faham perasaan ko.....Anwar....

Arakian

aku rasa dah beberapa bulan dah ayat ni diulang-ulang baca kat berita..."Rentetan penyebaran video lucah : Anwar naik angin lagi"....kalo nak diikutkan, aku bukanla sorang yang pedulik pasal politik.....tapi secara moralnya, aku sangat bersimpati pada Anwar Ibrahim.....kalo la sesekali kita duduk dan fikirkan.....kalo korang penyokong ketat kerajaan pun, cubala duduk dan jangan berfikir berpaksikan kepala hotak dijajah...tapi fikirla menggunakan kepala hotak manusia berakal fikiran....anggapla korang berada kat situasi dia...apa perasaan korang??kalo aku, jangankan kata marah...boleh jadik Mona Fandey aku tau tak?

tak kisahla sama ada cerita tu betul ke tak....bila orang mula bukak cerita buruk pasal diri korang, mestila korang marah betul tak?sama la kisahnya dengan Anwar ni....tak kisahla betul ke tak dia menyontot Saiful Bahari....tak kisahla betul ke tak dia mengongkek Minah China....tu hal peribadi...kalo ikut agama pun, salah kalo kita bukak keaiban dia....apa tindakan kita sebagai rakyat untuk pemimpin macam dia??toksah undila....tolak tepi....tak payahla nak dialunkan hari-hari dengan benda yang sama....kalo dia tak marah pun, aku yang dengor hari-hari pun naik menyampah...last-last apa yang aku boleh simpulkan??

pihak yang dah berjaya menjadik pemerintah ni memang busung perut....dah orang tu kalah, dah terbukti kitorang sokong korang walaupun tak menang besor, BERSYUKURLAH! buatla kije....lobila kitorang rakyat-rakyat ni dengan janji-janji dan kesenangan...bukan keluorkan cerita buruk geng-geng lengit tu....ni tak...sibukkan sangat dengan bebudak yang dah kalah tu....sibuk buat cerita bukan-bukan....sibuk nak provoke diorang supaya keluor pe'el buruk walaupun kitorang dah bagi korang negara ni.....tapi apa yang kitorang dapat??? cerita buruk...keadaan hidup?? worse...taraf hidup pun walaupun gaji sampai jejak 2000, tapi lepas tolak macam-macam, serupa jek macam mampu pakai basikal jek sepanjang hayat.... so aku nak tanya...ni ke jaminan untuk rakyat?? kepala butuh  korang....

abis tu apa yang patut kitorang buat?? kalo la aku ni penyokong ketat kerajaan, aku memang takkan sokong geng-geng Anwar ni....tapi disebabkan aku ni manusia melayu....yang hidup berteraskan adab dan sopan, aku pun takkan sokong pihak yang kuat membukak aib orang...sibuk dengan aib orang....bukannya sibuk nak tunaikan tanggungjawab pada rakyat....jadik sudahnya, mana yang kitorang nak sokong???dahla akan datang ada pilihanraya???takkan nak tunggu ada pilihanraya baru nak terkeseng-keseng korang tunjuk muka nak perbaiki hidup rakyat??? kepala hotak korang....

jadik, sebagai sorang rakyat yang berjiwa rakyat, satu hari nanti mesti rakyat akan memberontak....kitorang takkan gulingkan kerajaan macam kat Thailand, Negara-negara Arab untuk menjatuhkan pemerintahan sekular jadik pemerintahan demokrasi...tapi jangan terkejut kalo satu hari nanti rakyat gulingkan demokrasi untuk sekular atau komunism...kenapa?? dalam sekular, takde cerita puak ni bukak aib puak ni...takde cerita orang dalam kerajaan yang ni main bangau oh bangau sebab keputusan kat tangan sorang jek....dan kalo dalam komunism lak, takde cerita rakyat rasa tertindas sebab kerajaan bagi sama rata dalam semua aspek...jadik susah sama susah, senang sama senang....

aku sure ramai yang akan melenting aku berani keluorkan kebaikan dua-dua sistem ni...tapi kalo korang taknak benda tu jadik kenyataan, bangun dari mimpi dan permainan kanak-kanak ni....naik jaki dah aku la....konon-konon merdeka dan menjadik demokrasi...padahal otak terjajah tapi berlagak bebas....pergi mampos....ada sape berani sangkal kata kita punya otak tak terjajah??duduk dan fikir balik...

notahangit: minum lagi susu banyak DHA....makin banyak la zat lembu dalam otak dari zat manusia...bongok....

14 comments:

h A n Y S said...

aku nyampah, tak habis2 isu ni 'melekat' kat muka depan paper2, tak habes2 ok~!
btw, MAINAN POLITIK..nak buat mcm manaaa.... haih

Along Tapa said...

hAnYS

mainan politik??pada aku macam budak skolah ni hanys....semua sibuk nak main ejek2...ntah apa2...

iwan_dextrous said...

no comment...aku budak2 lagi.hahaha

Along Tapa said...

iwan dextrous

sador pun ko budak...hahaha...

ainzoo said...

aku jelek...
kali ni, dh masuk fasa sumpah... jgn wat pasal... kang jd sesumpah kang, br tau

Ra`yat bukan bodo.
Ra`yat bukan lembu kna cocok idung.
Ra`yat tggu masa je nk meletup...

Jgn cabor ksabaran ra`yat.

Along Tapa said...

ainzoo

tau takpe...kang tak masal negara demokrasi pun buat penggulingan macam kat negara arab tu kang....

faizura rahman said...

knp kita sibuk nak tgk video seks ni? sbb anwar adalah pemimpin..kalo tak ditunjuk, rakyat yg menyokong membuta tuli xkan tahu dan xkan sedar..cuba kalo pelakon video ni bukan pemimpin tapi org kebanyakkan, buat apa nak tgk? buat tambah dosa kte yg xberapa nk ade byk pahala ni je..ye tak??

kalo anwar tu kne fitnah, harap dia doa la byk2..semua org tahu kan, doa org teraniaya tu Allah makbulkan..sooner or later..tunggu je la..

tapi, kalo betol la anwar pelakon dlm video tu, hanya dia je yg tahu ape yg ada dlm otak n hati dia skg ni..nak kelentong lg ke, nak lengah2kan perbicaraan mahkamah die tu lg ke,lantak kau la anwar oii..malas aku nak layan~ haha

Along Tapa said...

faizura rahman

panjang lebor komen ko fyez...pada aku sama rata jek pandangan...tak kisahla pemimpin tak pemimpin...yang penting, hal aib cenggitu tak baik dibukak...bukan ke lagi elok terus buat kes polis dan setel kat mahkamah jek..takyah nak war-warkan..

bukan apa...takut budak2 muda ingat kalo jadik pemimpin, wajib ada skandal...

faizura rahman said...

haha..nak wat cane..aku penat ari2 tgk berita psl die kt tv, kt paper..mcm da xde cerita lain je..susah la kn..die xnak mengaku..kalo xsalah, buktikan je la..ni nak elak2, ape die ingat kalo sengaja elak2, die boleh buat bertambah ramai org tabur fitnah, then die boleh dpt pahala free ke? ceh, blah la~!

Along Tapa said...

faizura rahman

aku tak side mana2....aku just cakap, aku nak tengok berita lain lak..

at least berita arini ada cerita pasal osama meninggal...lega sikit tengok berita

miya said...

slm.. 2 yg aku jadi malas nak dgr/ tgk berita sekarang. Semua politik,isu basi xhabis2 digendang. Buka aib org, nak tunjuk kebaikan sndiri. Citt... sapa PM? BN? Pembangkang? Sama ja semua aku tgk. Lg best tgk lawak Mr Bean. Lawak bodoh pun blh buat aku gelak santai. Relakss...

Along Tapa said...

miya

lama ko terdiam ek miya...

tula...ni jam aku nak tengok tv pun dah rasa macam jelak gak...ada bagusnya...tapi rasa rugi lak kalo benda kotak2 ni dah dibeli mahal2 tapi tak guna...kan?

Cik TTK said...

setuju sangat2...berita sekarang dah jadik kepoh sangat2 mengalahkan mak joyah mengalahkan Melodi..sebab tu tak suka dah tengok berita, baca berita on9 lagik bagus.. Atleast boleh pilih nak baca berita yang mana rather than tengok video si anwar yang di ulang-ulang beribu lemon kali tu..

kesian Anwar, kot die salah pon nak bagi rakyat tahu perangai si Anwar macam ni, cakap sekali dah lah.. Rakyat bukan bodoh sangat pon.. ni dah naik meluat dah..

Along Tapa said...

Cik TTK

kan??diorang buat kita macam tak reti bahasa....kolo nak bodoh alang tu, bodoh alang sengsorang jek la...toksah nak melibatkan hampir 3.5juta rakyat sekali....