Friday, April 08, 2011

Kenapa 3 blog Long?

Arakian

aku rasa aku dah banyak kali dah dapat soalan ni...apesal sampai 3 blog long?kenapa ko tak letak jek semua entri ko pada satu blog?kan senang kitorang nak follow up...banyak sebabnya ek...kalo ikutkan aku dah malas nak jawab...tapi disebabkan makin lama, makin ramai yang dah tanya..dan aku sendiri pun dah malas nak explain jawapan tu...lagipun aku mana pernah bagi jawapan yang sama...soalan yang sama tapi jawapan sentiasa lain-lain...nak tau sebab apa?aku mencontohi satu cerita pasal Saidina Ali yang aku pernah terbaca dari aku kecik..aku rasa dia sangat cool sebab dapat fikirkan banyak jawapan untuk satu soalan...jadik, aku pun secara automatik dah TERlatih otak aku jadik cenggitu...ok...berbalik pada persoalan tadi..kenapa ek...meh sini stail GB sikit...pointform...

  1. salah satu sebabnya, aku ada masalah dengan blog yang rajin update sampai 3, 4 entri dalam satu masa...kenapa ek...sebab aku percayakan satu benda...aku buat satu entri, selalunya aku amik masa dua tiga hari nak fikirkan pendekatan dan cara penyampaian yang aku nak guna...nak-nak kat Gorengbaek...kalo setakat HHD ni, memang aku boleh update hari-hari...takde fikir-fikir...terus jek buat entri...sebab tu kalo entri tak berkomen pun kengkadang aku tak berapa pedulik...bila aku dah fikir lama nak hasilkan entri, takkanla aku nak buat orang yang datang berkunjung tu ignorekan entri yang aku dah berhempas pulas fikir tu kan?so kengkadang aku bagi masa dua tiga hari untuk bagi korang baca dan ulang baca bendalah tu...dah jugak bagi peluang kat sape-sape yang nak baca entri tu tanpa perlu scroll lebih-lebih ke bawah...so, sebab tu aku create HHD ni...supaya aku boleh membebel ikut sukahati aku bila-bila masa jek aku suka...
  2. bagi korang yang follow tiga-tiga blog aku, nak-nak orang yang agak lama macam nabilah, d tieah dan tak lupa gak budak yang rajin berlagak sopan, echah mashuri, diorang sure dapat detect perbezaan ketiga-tiga blog ni...kat GB, memang aku letak entri yang berasaskan kepala otak aku...kat sini, memang kawasan nafsu bermaharajalela dan jugak cerita pasal aku....dan kat KS lak memang tempat untuk aku kenalkan kawan-kawan baru....aku tak cuba nak letakkan blog-blog ni kat satu link sebab penggunaan bahasa yang berlainan...korang boleh terima ke bahasa ikut suka kat HHD ni ada kat GB??mau cabut lari semua orang baca kan??kalo satu entri tak bubuh perkataan mencarut tak sah...tula HHD tau tak damn it...
  3. dan dengor sini korang...tak semua orang boleh terima stail yang aku tulis dalam HHD ni....dengan perkataan yang kurang ajor, dengan bahasa yang amacam pukimak, dengan sound direct orang macam bagus, blog ni kalo nak dikategorikan, memang aku letak klasifikasi pg13 tau tak...walaupun kalo korang menjiwai blog ni, aku tulis untuk bagi pengajaran, tapi aku tau tak semua orang nak buat apa yang aku tulis tu...aku tau cemana fuck up nya sistem pemikiran setiap orang ni....sebab tu aku perlukan satu blog alternatif untuk aku lepaskan semua benda yang terbuku tu...tak macam GB yang lebih kepada pendekatan psiko, mind twisting dan lebih bersifat umum...kalo KS lak, just golongan tertentu jek baca...macam siaran RTM...just sesetengah orang jek yang baca...lagipun genre dia blogosphere..so, just orang yang memahami blogosphere jek yang rajin nak lepak kat situ...
  4. jadik dalam tiga-tiga blog tu, mana satu sebenornya yang jadik blog utama Along Tapa?? soalan yang mudah...GB ialah blog komersial aku....HHD ialah blog dark side aku....dan KS ialah blog untuk market kan korang semua...so mana satu blog aku yang utama??of course la tiga-tiga....tapi aku lebih selesa tumpu pada GB sebab tu blog aku yang paling lama...dan aku lagi rajin update kat HHD sebab aku tak payah nak buat draft untuk entri...dan aku seronok buat entri untuk KS sebab aku dapat travel banyak blog....jadik korang decide la mana satu blog aku yang paling utama ek...
  5. Soalan pasal konsep..nape kat header tu aku letak gambor-gambor mitos tu ek...explaination dia cenggini...kenapa GorengBaek gambor phoenix? sebab phoenix is equal to rebirth and incarnation...dan bagi korang yang taktau, GB dah lama mati dulu...dan aku hidupkan dia balik dalam tahun lepas kot...kenapa HHD gambor dragon?sebab dragon is equal to power and rage...dan sebab tu korang tengok entri kat dalam ni pun berbentuk ekstrim...dan kenapa unicorn kat KS??sebab unicorn is a pure and divine creature...dan cenggitu la perasaan aku setiap kali aku buat entri untuk review blog korang...aku cuma bias pada blog aku jek...no nice word for my own blog review...isn't it fair??
  6. dan soalan terakhir yang selalu orang tanya...kenapa gorengbaek?kenapa hangit habis dah??kenapa kerat senget??kenapa aku guna term yang berkaitan dengan proses memasak??sebab pada aku menulis ni macam kita buat satu cuisine yang mewah...nak bagi orang santap...kalo cukup rasa, cukup timing, tepat semuanya, kita kategorikan sebagai gorengbaek...kalo kita buat hentam kromo, ala bujang, tak pedulik la apa nak jadik...biorla masak tu jadik hangit habis dah, kita tetap gak nak makan sendiri....asal puas...dan kalo kita nak tau apa yang terkandung disebalik makanan tu...nak-nak kalo macam tauhu sumbat, kita kena la buat keratan rentas supaya segala-galanya nampak...dan selalunya keratan rentas ni memang kita kerat senget supaya takde area yang terselindung...
jadik, tu la jawapan bagi semua soalan yang korang selalu tanya pasal blog-blog aku....puas hati???ke korang ada soalan lain lagi???kalo berani tanyala...kalo aku rasa geram, aku mencarut la sorang-sorang....

notahangit: kalo korang terer, sape inspirasi aku create tiga-tiga blog ni??tiga blog, tiga bloggers...kalo untuk KS, aku rasa jawapan dia aku pernah reveal dulu kat sana...teka la kalo terer...

8 comments:

Anati Soki said...

heee.. inspiraa long create tiga2 blog adalah anati soki.. muahahahaha.. tobat juah.. muahahaha

Along Tapa said...

Anati Soki

a'ah...ko...takkan sampai tetiga ko...aku debik kang..

i am S!L4H.. said...

owhhh mcm tuuuuuuuuuuuu. hahaha
gile rajin die ad 3 blog. tige2 jalan. wooooo

Along Tapa said...

i am S!L4H

tu bukan rajin lagi dah silah..tu carik penyakit namanya..haha..

i am S!L4H.. said...

sy tau penyakit ape. gile blogggggg.
haha

Along Tapa said...

i am S!L4H

tu kena mintak preskipsi doktor tu...apa simptom2 dia...haha..

Liey Yatiey said...

nice entry . hihi . rajin betol update 3 belog nih ;p

Along Tapa said...

Liey Yatiey

rajin tak rajin...kena gak update...tanggungjawab tu..heee~