Thursday, January 06, 2011

Alahai cik kak...bertimbang rasa la sikit ek...

Arakian,

Entri kali ni aku memang tibute khas untuk encik bapak aku...sebab ni luahan perasaan tak puas hati dia...jadik aku pun cuba mendalami perasaan hati bapak aku dan buat entri ni...kisah ni cenggini...adala satu pasangan ni..dah kawen lama dah...then pada satu hari entah apa lobang dari mana celuk rantau seluruh negara ntah...sang pompuan ni pun cabut lari dari rumah mentua dia...blah cenggitu jek tanpa izin laki dia...oh...sebelum aku terlupa...sang jantan ni walaupun dia sorang penagih, tapi dia tak pernah lupa tanggungjawab dia...dia jaga bini dia betul-betul...dia sanggup tahan diri dari gian dadah ni...pegi kije, bawak balik gaji yang tak seberapa sebab kije kampung...punyala dia sayang bini dia ni...tak lupa lak kat anak dia yang satu-satunya tu...nak dijadikan cerita, terjadik la satu kes curik kat kampung...then orang kampung tuduh sang jantan ni yang ambik...hanya sebab dia bekas penagih..padahal malam tu dia kije...duduk basuh pinggan kat warung...masa kena tuduh sang jantan tu tak melawan...sebab dia taktau apa-apa...then jantan tu kena la angkut balai...biasala...kena tuduhan...tak sampai sehari lepas dia kena angkut balai, yang bininya tadi pun cabut lari dari rumah...bawak anak dia yang sorang ni..

tu cerita 19tahun lepas...laki bini tu pun dah bercerai...tak kisah la tu...aku pun tak kisah sangat..ada gak dulu aku dengor kata sang pompuan ni call-call lagi rumah bekas mentua dia tu...tuntut nafkah kot...jadik memangla sepatutnya...tapi apa yang jadik tak patutnya??selama 19 tahun tu, akak tu tak pernah bagi laki dia ni tengok....apakan lagi bercakap dengan anak dia kat telefon...alang kalo telefon mintak duit pun, dia just cakap kat adik angkat sang jantan ni jek...tak cakap dengan jantan tu sendiri atau mak mertua dia...punyala...aku pun taktau apa sebab...bukan kejap...kalo ye pun benci cik kak, takkan la sampai 19tahun...sampai bekas bapak mertua ko tu meninggal dulu pun ko langsung tak bertanyakan kabor...apala salahnya kalo ko taknak tengok muka berkas ipar ko ni sume, ko hantor anak ko tu pegi tengok arwah atok dia buat terakhir kali...punyala takde hati perut ko ni wahai akak yang sorang...memangla dah bercerai cik kak...tapi kenala ada timbang rasa sikit...budak tu(eh?dah 19tahun...budak tu dah jadik besor dahla kan...) dari kecik tak pernah jumpa bapak dia..kalo memori budak tu kuat, masa dia baby mungkin la dia ingat...tapi mustahil la kan...lagipun kenapa la ko ni wahai cik kak nak pisahkan kasih sayang sang anak dengan bapak dia??nak bagi dia tu takde hubungan langsung ke dengan bapak dia??wahai cik kak...sampai mati budak tu bawak bin nama bapak dia tu cik kak...

kalo cik kak yang sorang ni takut sangat anak dia tu jadik penagih macam bapak dia, takkan la sampai bapaknya nak peluk cium anak dia sendiri pun tak boleh??aku serius kak...mak bapak aku memang sumpah perangai lahanat ko kak...aku tak kesiankan ko yang cuba nak menghalang perjumpaan anak dengan bapaknya tu...tapi aku kesiankan anak ko yang taktau apa-apa...yang mengharap kasih sorang bapak...lagipun kak...aku nak ingatkan ko satu pesan orang tua-tua dulu kak....kalo bapaknya kencing berdiri, anaknya kencing berlari kak.aku taktau la ko faham ke tak pesan orang tua ni...

sebagai penutup untuk entri untuk ko ni wahai cik kak yang sorang...ni la pesan dari aku kak...ko sampaikanla kat anak cucu ko besok...

"tak guna muka secantik bidadari
kalo hati busuk dan dengki
tak guna tudung labuh ke lutut
kalo perangai ya'juj ma'juj
tak guna hidup kaya raya
kalo hubungan kita tiada"

renung-renungkanla pesan tu kak ek...jadik, cukupla sampai situ aku cerita...kang citer banyak-banyak kang, makin naik jelak lak aku nak tulis...

notahangit: bagi korang yang baca ni, pesan aku tu ingat la...yang mana yang baik tu ambikla jadik tauladan...yang buruk tu ambikla jadikkan sempadan....reti??ingat senang ke aku nak tulis dalam nada lemah lembut cenggini kat dalam HHD ni haaa~~~

19 comments:

iwan_dextrous said...

T_T

mane sang bidadari tu..meh ak tazkirah skit...

Along Tapa said...

iwan dextrous

kalo aku tau, takyah tunggu ko...aku sendiri dah tazkirah dia dah...

gigi rongak said...

kejam btl cik kak tu x bg anak dia jumpa dgn bapak dia selama 19 taun.gila apa?

Along Tapa said...

gigi rongak

manala aku tau...aku tak faham betul apa yang dia pikir...

d_tieah said...

Wei long, aku nak suggest ni..
Ape kata ko amik ank dara janda tu jadi bini ko?
Hahaha..

*Ade gak perkataan janda dan anak dara di situ ye..

faizura rahman said...

ouh kesiannye budak tu..betul la..mak bapak yang mencorakkan anak2..kalo dari kecik dah dididik mcm tu, esok lusa, tak mustahil perangai anak tu pun jd ntah apape..

eh, tetiba rasa kagum sebab kali ni tak tercungap2 baca entri kt HHD! haha

Along Tapa said...

d tieah

anak mak janda tu jantan la dowh...haha..

faizura rahman

tula...aku cukup kesian dengan budak tu..apakan lagi bapaknya..macam orang tak berperikemanusiaan jek maknya tu..

hehe..mentang2 aku lembutkan bahasa sikit..terus tak tercungap2 ek...

yad'z said...

bisa gak bahasa ko walau dalam kelembutan... hahaha..



eleh... pe barang nak perasan ko kat giant?? ingat ko artis? hahaha.... lau ko tegur aku tadi... kompem aku bagi makan free... huhuhuhu... ( siyes dowh.. jom wat gathering blogger muo jom)

Along Tapa said...

yad'z

ahaks..ko memang berjiwa seni la..cenggitu pun ko boleh paham..gathering blogger muor??beribu-riban bai..ko ingat muor ni kecik??haha..

ANATI SOKI said...

along... pmpuan cmtuh.. patot kena tumbuk je halkum dia. giler.. tak patot kot.. nih la cita pmpuan paling mangkuk hayun anat penah dgr

Along Tapa said...

ANATI SOKI

huish..tahap marah ko tu lagi dahsyat dari aku nampak gayanya ni...

Dark Half said...

cara ko hanginn kat akak tu kira consider 'gentel'man lagi nih...hehe
kata org, air dicincang takkan putus.maybe one fine day,anak tu akan cari sendiri bapak dia.lgpun umo dah 19 tahun.mak dia xde kuasa nak larang2 lg dah

Along Tapa said...

Dark Half

untuk orang yang cenggini tak elok rasa aku hentam keras2 dark..sebab kalo lagi keras aku hentam, lagi dia sorok budak tu dalam peti..

aku pun ada terpikir benda tu gak..yang ditakutkan kalo dia bohongkan je bapaknya tu dah mati..

lionteen said...

hope la cik kak ni bace.
bia die sedar.
sian la kat bapak smpy xley jumpe anak die sndiri..huhu

Along Tapa said...

lionteen

kalo la dia baca dan jumpa blog yang tenggelam ni..

Ka-Ching said...

sian kat budak tu...ala setakat alasan takut anak die jadi cam bapak die dolu2 langsung xleh pakai.

aku kenal satu family ni mak bapak die org baik2 n adik beradik die pn bagus2 sume...tapi die seorang je sesat mat dadah. so nak salahkan sape? haaaa....

Along Tapa said...

Ka-Ching

huuu..biasanya cenggitula cik Ka-Ching...tapi kengkadang yang mat pit ni la yang bagus jaga makbapak..

Ka-Ching said...

tu la pasalnye...adik beradik yg bagus sgt tu dah duk jauh2..tp sape yg jage mak bapak yg dah x muda tu? si mat pit tu jugak walaupun perangai sgt annoying huihui...

Along Tapa said...

Ka-Ching

yup..sebab tu kita takleh nak judge orang direct sebab pe'el dia...